GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Δραστηριότητες / Διασκέδαση / Παραδοσιακά γλέντια/πανηγύρια / Άνδρος

Άνδρος

Η 'Aνδρος παρουσιάζει έναν πολύ πλούσιο εορταστικό κύκλο που διασώζει τα στοιχεία της πολιτιστικής της παράδοσης, προσφέροντας ταυτόχρονα άφθονες ευκαιρίες για πηγαίο κέφι και διασκέδαση στα πάμπολλα τοπικά πανηγύρια, όπου ο συρτός και ο μπάλος κρατούν μέχρι το πρωί.

*Κορυφαίος είναι ο εορτασμός της Παναγίας της Θεοσκεπάστου στη Χώρα, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου, με λιτανεία, δημοτικούς χορούς και λαμπαδηφορία, που ακολουθεί την περίοδο του αποκριάτικου ξεφαντώματος και του καρναβαλιού.

*Στην Παλαιόπολη και στον Όρμο Κορθίου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ, ενώ κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 11 με 1 το πρωί, Ανδριώτισσες προσφέρουν μαρμελάδες σπιτικές και γλυκό κουταλιού από τα φημισμένα μυρωδάτα ανδριώτικα λεμόνια την ώρα που Ανδριώτες ζωγράφοι εκθέτουν έργα τους με θέμα το λεμόνι. Τέλος στις 24 Ιουνίου στη Χώρα και στα χωριά του Κορθίου τελούν το παραδοσιακό έθιμο του κλήδονα.

*Στο τέλος του φθινοπώρου και πριν τα Χριστούγεννα σε όλο τη νησί γίνονται τα «χοιροσφάγια», η σφαγή του χοίρου και η διασκέδαση που τη συνοδεύει, ένα ζωηρό έθιμο που έχει τις ρίζες του στους βυζαντινούς χρόνους. Τα παραδοσιακά χοιροσφάγια κρατούν συνήθως τρεις μέρες και ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Την πρώτη ημέρα ξεκινούν με το σφάξιμο των χοίρων, φτιάχνονται «πασπαλάδες» ή «λαρδιά» (δέρμα κομμένο σε μικρά κομματάκια τα οποία βράζονται), «γλύνα» (υπόλειμμα πάχους μετά το βράσιμο), «σίσιρα» (κομματάκια κρέατος που βράζονται). Το επόμενο βήμα είναι ο τεμαχισμός του χοίρου σε κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια γίνονται κιμάς εκτός από μπριζόλες που θα καπνιστούν για να γίνουν οι «λούζες». Την δεύτερη μέρα προετοιμάζουν τα περίφημα Ανδριώτικα λουκάνικα, τα γεμίζουν, τα δένουν και τα κρεμούν μέχρι την επόμενη ημέρα που τα καβουρντίζουν με τη γλύνα και τα τοποθετούν σε ειδικούς τενεκέδες με γλύνα ώστε να διατηρούνται φρέσκα.

Τα χοιροσφάγια αποτελούν ένα παλαιό έθιμο και ταυτόχρονα μια αφορμή για τη συγκέντρωση μιας ευρύτερης κοινωνικής ομάδας, που παλαιότερα γιορτάζονταν την τρίτη μέρα με συνοδεία τοπικών οργάνων.

Επίσης, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης έχει θεσπίσει την ημέρα τού Αγίου Πνεύματος από τις 6 έως της 8 μια γιορτή όπου μπορεί κανεις να γευθεί και να αγοράσει ντόπια προϊόντα απο νοικοκυρές του νησιού στην γιορτή "Ανδριώτικοι δρόμοι του κρασιού, του τυριού και του ψωμιού".

Search Hotels

Check-in date

Check-out date

icongameGR