GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos

Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Τα νησιά / Μύκονος / Περιγραφή

Περιγραφή

Η Μύκονος, που βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι ένα νησί με διττή προσωπικότητα: Είναι ένα από τα πλέον γραφικά κυκλαδονήσια, με γραφικά σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, ξωκλήσια και ανεμόμυλους, και ταυτόχρονα ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, που έχει διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Τα κλαμπ, τα μπαρ και οι παραλίες του νησιού γεμίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες με τουρίστες, επώνυμους και ανώνυμους, που θέλουν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Η Μύκονος είναι ένα νησί που εγγυάται στον επισκέπτη ότι θα διασκεδάσει, είτε πρόκειται για τον λάτρη της νυχτερινής ζωής και των έντονων συγκινήσεων είτε πρόκειται για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπτεται, να επισκεφθεί αξιοθέατα όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, εκκλησίες, γραφικούς οικισμούς και να γνωρίσει την παράδοση και τη ζωή των κατοίκων. Η Μύκονος προσφέρει όλα τα παραπάνω, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις.

Ο επισκέπτης της Μυκόνου, όπου και να βρεθεί, παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη, μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Πανέμορφες ακτές, κατάλευκες αγροικίες, περήφανους ανεμόμυλους και μικρούς περιστερώνες, αλλά πάνω απ’ όλα φιλικούς και γελαστούς ανθρώπους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διάφανη και δροσερή καλοκαιρινή της ατμόσφαιρα, και τα χρώματά της, το γαιώδες, το γκρίζο, το λευκό και το κυανό σ' όλες τους τις αποχρώσεις, τις ατελείωτες ξερολιθιές, τις φραγκοσυκιές και τους καλαμιώνες, δικαιολογούν γιατί η Μύκονος, από νωρίς, έγινε ο αγαπημένος τόπος καλλιτεχνών, αλλά και διάσημων προσώπων παγκοσμίου φήμης.

Ολόκληρο το σύμπλεγμα Μυκόνου -Δήλου - Ρήνειας, έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Μύκονος, που με την αρχιτεκτονική της μαγεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Περπατώντας κανείς στα ασβεστωμένα λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα λευκά σπίτια, με τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, τους εξώστες, τις σκάλες και τις πεζούλες τους, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε έναν δαιδαλώδη αλλά φιλικό εσωτερικό χώρο, όπου μόνο η οπτική επαφή με την θάλασσα τον προσανατολίζει. Πιο πέρα, σ’ ένα χαμηλό λόφο, είναι παραταγμένοι οι ολόλευκοι επιβλητικοί όγκοι των Κάτω Μύλων, σταθερά προσανατολισμένοι προς το πέλαγος. Στο λιμάνι της Χώρας, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια και βάρκες συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτό το μοναδικό σύνολο.

Η φήμη της Μυκόνου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους και οι σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, δημιούργησαν σημαντική εμπορική κίνηση στο νησί. Έτσι, στους δρόμους της Μυκόνου, με εμπορικότερο το Ματογιάννι, μπορεί να συναντήσει κανείς στα μαγαζιά επώνυμα ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι εδώ εκδηλώνονται πολλές φορές οι διεθνείς τάσεις της μόδας που πρόκειται να επικρατήσουν μετά από λίγο.

Στα διάσπαρτα καφέ, μπαρ, εστιατόρια της Χώρας μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ το ούζο και πλήθος άλλες γευστικές απολαύσεις, παρατηρώντας τον πολύχρωμο κόσμο που κυκλοφορεί στα σοκάκια της πόλης.

Στη Μύκονο μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς Παραπορτιανής, με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική, αλλά και εκατοντάδες άλλες μικρότερες εκκλησίες, σκορπισμένες στις πλαγιές, τα μουσεία στη Χώρα και τα μοναστήρια.

Η Χώρα αποτελεί επίσης το ορμητήριο για ν’ ανακαλύψει κανείς, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ή άλλα μέσα και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, τη γραφική ενδοχώρα και τις πεντακάθαρες παραλίες. Ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, μπορούμε να ξεχωρίσουμε, την παραλία Χουλάκια, με τα μεγάλα της βότσαλα, τους γρανιτικούς σχηματισμούς με τις απίθανες φόρμες στα νότια, (Χάλαρα, Πλιντρί, Ληνώ, Λάζαρος κ.ά.), τα μαγευτικά ακρωτήρια που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε φιλόξενους ορμίσκους (Δράπανος, Διβούνια), τις απότομες ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού (Φανάρι, Πάνορμος κ.ά.), τον κοκκινωπό βράχο του Τραγονησιού, το αυστηρό τοπίο της Αλεόμαντρας κ.ά.

Τέλος, εάν κάποιος επισκεφθεί τη Μύκονο κατά τη χειμερινή περίοδο και επιδιώξει να πλησιάσει, να συζητήσει και να κάνει συντροφιά με τους κατοίκους του νησιού, θα διαπιστώσει ότι στην πλειοψηφία τους φυσικά, παραμένουν απλοί, ζωηροί και φιλόξενοι, και ότι βρίσκουν πάντα, όσο χρόνο χρειάζεται για να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.