Τοπικές Συνταγές


Η κουζίνα της Ίου είναι η παραδοσιακή Κυκλαδίτικη, η οποία δίνει μεγάλη βάση στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα ψάρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά.  Ως χαρακτηριστικότερα εδέσματα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, τα τσιμέτια (είδος ντολμά όπου αντί για κληματόφυλλο χρησιμοποιείται κολοκυθανθός) και οι λιαστές μαρίδες, οι οποίες ξεραίνονται στον ήλιο και κατόπιν ψήνονται στα κάρβουνα
Η Ίος διαθέτει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών.  Αυτά είναι: το παραδοσιακό παστέλι (από νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι), τα αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα (οι γνωστές δίπλες), τα καλασούνια (τηγανιτές μπουκιές από φύλλο, γεμιστές με μίγμα από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη), οι μυζηθρόπιτες ή μελιτίνια (πιτάκια με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη και αρωματισμένες με μαστίχα), τα αμυγδαλωτά (από τριμμένη αμυγδαλόψυχα, αυγά και ζάχαρη, αρωματισμένα με ανθόνερο) και τα παστωτά σύκα (ξερά σύκα δεμένα με σουσάμι)


Κρέας με Ρεβίθια (Γίδα ή Μοσχάρι)

Κρέας κοκκινιστό με πατάτες που μαγειρεύεται στις τοπικές γιορτές και προσφέρεται δωρεάν στις πανηγύρεις των εκκλησιών. Όπως και το ψητό της Λαμπρής είναι επίσημο πιάτο για ειδικές περιπτώσεις, για αυτό και μαγειρεύεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες σε καζανάκι. Για την Παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως κατσικίσιο κρέας το οποίο μαγειρεύεται ολόκληρο ή εναλλακτικά μοσχαρίσιο κρέας.

Υλικά:
1 Κιλό Κρέας για Βραστό (Γίδα ή Μοσχάρι)
½ Κιλό Ρεβίθια
1 Μεγάλο Κρεμμύδι Ξερό, Ψιλοκομμένο
5 – 6 Φρέσκιες Ντομάτες Τριμμένες ή 3 Κουταλιές Πελτέ
Αλάτι – Πιπέρι
Μπαχάρι
1 Κομμάτι Ξύλο Κανέλλας

Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό για να μουλιάσουν. Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια και κατόπιν ρίχνουμε τόσο νερό όσο να το σκεπάσει και σιγοβράζουμε. Ρίχνουμε τις ντομάτες ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και το ξύλο κανέλλας. Μόλις το κρέας μισοβράσει, ρίχνουμε και τα ρεβίθια.  Μόλις βράσουν και τα ρεβίθια, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για περίπου 5 λεπτά και σερβίρουμε. Στο φαγητό αυτό τα ρεβίθια μπορούν να αντικατασταθούν με μακαρόνια ή πατάτες.