Αξιοθέατα

Χώρα Κιμώλου
Γραφικός κυκλαδίτικος οικισμός χτισμένος στην ενδοχώρα του νησιού γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο του 17ου αιώνα.
Ο οικισμός περιλαμβάνει το Παλιό Χωριό και το Καινούργιο Χωριό και χαρακτηρίζεται από τα πανέμορφα σπιτάκια.

Ψάθη
Επίνειο και λιμάνι της Κιμώλου είναι ο παραθεριστικός οικισμός Ψάθη, στις ανατολικές ακτές του νησιού, σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Χωριό. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα «σύρματα» με τις πολύχρωμες πόρτες τους, σπηλιές στην ακτή όπου οι ψαράδες δένουν τις βάρκες τους.

Κάστρο

Το κάστρο αποτελείται από τους οικισμούς του Μέσα Κάστρου και του Έξω Κάστρου, θαυμάσια δείγματα αιγαιοπελαγίτικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, που συγκοινωνούν με τις «πορτάρες» (περάσματα). Σώζονται η Δυτική Πόρτα του Μέσα Κάστρου, η Νότια Κάτω Πόρτα με χρονολογία 1650 και η Ανατολική Πάνω Πόρτα με χρονολογία 1646.
Μέσα στο Κάστρο βρίσκεται η εκκλησία του Χριστού του 16ου αιώνα - η παλαιότερη στο νησί.

Εκκλησίες
Αξιόλογες εκκλησίες διαθέτει η Κίμωλος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Η εκκλησία του Χριστού, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, η εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου, ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας. Επίσης οι εκκλησίες 'Αγιος Νικόλαος, 'Αγιος Γεώργιος, 'Αγιοι Ανάργυροι, Ταξιάρχες, 'Αγιος Σπυρίδων, 'Αγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

Μουσεία
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας, μπορεί να δει κανείς τα ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στα Ελληνικά.
Πιο συγκεκριμένα στο μουσείο αυτό υπάρχουν αγγεία και θραύσματα αγγείων των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, κτερίσματα από τάφους και μια επιτύμβια στήλη από τις πρώιμες του 7ου αι. π.Χ.
Το Λαογραφικό και Ναυτικό μουσείο του νησιού. Περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων και αναπαράσταση ενός κλασσικού Κιμωλιότικου σπιτιού. Το μουσείο βρίσκεται στην Πάνω Πόρτα του
Κάστρου και ανοίγει από τις 9.00 έως τις 13.00 κάθε μέρα.

Ανεμόμυλοι
Στα αξιοθέατα της Κιμώλου περιλαμβάνονται οι γραφικοί ανεμόμυλοι στο Ξαπλοβούνι.

Το σπήλαιο της Βρωμολίμνης

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και μπορεί να πάει κανείς είτε με καΐκι από την Ψάθη, είτε με γαϊδουράκι από τη Χώρα.

Το Σκιάδι
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι».
Σπάνιο μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που επέτρεψε να χαρακτηριστεί Γεώτοπος και να ενταχτεί στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Χλωρίδα- Πανίδα

Η φώκια Monachus - monachus η ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis και η ενδημική κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri (παλιότερα γνωστή ως Vipera lebetina) είναι οι σταρ της κιμωλιάτικης πανίδας και μαρτυρούν για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν είναι και οι μόνοι. Γεράκια (γαδινέλια), θαλασσοκόρακες, πέρδικες, γλάροι, αγριοπερίστερα, στρουθιόμορφα και ένα πλήθος ακόμα ενδημικά αποτελούν τους μόνιμους φτερωτούς κατοίκους του νησιού. Ερωδιοί, κύκνοι και άλλα αποδημητικά είδη, όπως βαλτόκιρκοι, αμμοσφυριχτές, διάφορα είδη σκαλίδρων (Calidris sp.), λεπτοραμφόγλαροι κ.α. φιλοξενούνται, μέχρι και αργά την άνοιξη, στον υδροβιότοπο της Αλυκής.

Σπάνιοι αχινοί, κοράλλια, αστακοί, πίνες στολίζουν το βυθό ενώ πολλά είδη ψαριών βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια της ποσειδωνίας. Συχνή είναι και η παρουσία θαλάσσιων χελωνών στα νερά και τις αμμώδεις παραλίες.

Παρότι ξενικό είδος, η φραγκοσυκιά είναι τόσο καλά προσαρμοσμένη στην Κίμωλο που θα τη βρείτε παντού. Τον Αύγουστο ίσως έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά από τα μεγαλύτερα και γευστικότερα φραγκόσυκα της Ελλάδας.

Στη φυσική βλάστηση του νησιού περιλαμβάνονται (πάνω από 400 καταγραμμένα) κοινά και σπάνια μεσογειακά είδη, ανάμεσά τους πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Σκίνοι, μυρτιές, θυμάρια, κέδροι, φίδες, κρινάκια της άμμου, πουρνάρια, καπαριές, αρμυρίκια, άγριο αγιόκλημα, βούρλα και καλάμια τα πιο αναγνωρίσιμα, που μαζί με τις ελιές, τις συκιές και τα κλήματα ζωγραφίζουν ένα τοπίο πολύ πιο πράσινο από αυτό που περιμένει κανείς για ένα Κυκλαδονήσι και μάλιστα άνυδρο.

Πολύαιγος


Σε μικρή απόσταση από την Κίμωλο (1 ναυτικό μίλι) βρίσκεται το ακατοίκητο νησί Πολύαιγος με έκταση περίπου τη μισή της Κιμώλου. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο γεωλογικά νησί του Αιγαίου. Η βλάστηση του νησιού (κυρίως μακκί και φρύγανα) είναι αδιατάρακτη και μαζί με το ζωικό του πλούτο, το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικά και οικολογικά. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.
Η Πολύαιγος έχει έντονο ανάγλυφο με μια μικρή πεδιάδα στο κέντρο. Παλιότερα υπήρχε μικρός οικισμός και γινόταν εξόρυξη βαρυτίνης.

Υπάρχει ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος ανήκε στο, ερειπωμένο πια, ομώνυμο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1622.

Στο νησί μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στο Πάνω και στο Κάτω Μερσίνι, στης Παναγιάς τ’ Αυλάκι και τα 'Αμμουρα.

Δείτε το φάρο, τη Διαμαντοσπηλιά και τη βραχονησίδα Καλόγεροι και αν είστε τυχεροί, μερικά αγριοκάτσικα.