Αξιοθέατα

Χώρα
Χώρα του νησιού είναι η Κύθνος ή Μεσαριά, παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός χτισμένος στην πλαγιά ενός λόφου. Στη Χώρα θα περπατήσετε στα καλντερίµια κάτω από τα γραφικά στεάδια (στοές), δίπλα στα ασπρισμένα πετρόχτιστα σπίτια, και θα επισκεφθείτε τις όμορφες εκκλησιές της: την Αγία Τριάδα, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο που είναι η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, τη Σωτήρα, τον 'Αγιο Ιωάννη με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα, την ιστορική εκκλησία του Αγίου Σάββα με την υπέρθυρη επιγραφή του 1613, που στα χρόνια της Φραγκοκρατίας λειτουργούσε ως ορθόδοξη και ως καθολική εκκλησία. Στην περιήγησή σας στη Χώρα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, όπου θα δείτε ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Σε απόσταση 800 μέτρων από τη Χώρα, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, με τη θαυμάσια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.

Μέριχας
Το λιμάνι του νησιού και επίνειο της Δρυοπίδας, με τουριστική υποδομή. Ένας οικισμός γεμάτος ζωή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στον Μέριχα στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο, όπου θα δείτε εικόνες, παλιά βιβλία και εκκλησιαστικά σκεύη, και στο Λαογραφικό Μουσείο θα περιεργαστείτε αντικείμενα αλλοτινών καιρών.

Λουτρά
Παραθαλάσσιος οικισμός, το επίνειο της Χώρας, με οργανωμένη μαρίνα και τουριστική υποδομή. Πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή.

Δρυοπίδα
Η Δρυοπίδα ή Χωριό ή Σύλλακας αποτελεί μια ξεχωριστή εικόνα του νησιού. Ο οικισμός περιλαμβάνει διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπές, κάτι που δεν συνηθίζεται στις Κυκλάδες.
Αξιοθέατα είναι η Πιάτσα και η συνοικία του Γαλατά, αλλά και οι όμορφες εκκλησιές του οικισμού.

Λεύκες
Νοτιοανατολικά της Δρυοπίδας βρίσκεται ο μικρός οικισμός Λεύκες με την ομώνυμη παραλία, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά.
Κοντά στον οικισμό βρίσκεται ένα παλιό μεταλλείο σιδήρου και μαγγανίου.

Βρυόκαστρο
Βόρεια του Μέριχα, κοντά στην παραλία της Επισκοπής, στην περιοχή Βρυόκαστρο, βρισκόταν η αρχαία πόλη της Κύθνου, που κατοικήθηκε από τον 10ο π.Χ. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα,
με μεγάλη ακμή κατά τους κλασικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο χώρος είναι γεμάτος ερείπια τειχών, θεμέλια ναών και βωμούς.

Κολόνα

Βορειοδυτικά του Μέριχα, στη θέση Κολόνα, μια στενή λωρίδα άμμου ενώνει τη στεριά με το νησάκι του Αγίου Λουκά, σχηματίζοντας ένα φυσικό καταφύγιο για τα σκάφη και μια εντυπωσιακή παραλία που εκπλήσσει τον επισκέπτη. Στο νησάκι του Αγίου Λουκά βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία.

Κάστρο
Η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Σώζονται τμήματα του τείχους του ενετικού κάστρου, καθώς και ερείπια σπιτιών και δύο εκκλησιών.
Η πόλη καταστράφηκε τον 16ο αιώνα από τους Τούρκους.

Μοναστήρι Αγίας Κανάλας

Νοτιότερα της Δρυοπίδας, στις ανατολικές ακτές χτισμένο στο βράχο κοντά στον οικισμό της Κανάλας,  βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κανάλας, προστάτιδος του νησιού, με την εξαίρετη εικόνα της Παναγίας, έργο του Κρητικού αγιογράφου Αντώνη Σκορδίλη του 17ου αιώνα.

Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο
Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από τη Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Λειτουργεί από το 1982 και περιλαμβάνει 5 ανεμογεννήτριες με ικανότητα παραγωγής 500.000 κιλοβατώρες το χρόνο.