Ιστορία

Η ανθρώπινη παρουσία στη Μήλο χρονολογείται στη νεολιθική εποχή (7000 π.Χ.), καθώς στις θέσεις Νύχια και Δεμενεγάκι έχουν εντοπιστεί λατομεία των νεολιθικών κατοίκων του νησιού. Στην εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.Χ.) η Μήλος υπήρξε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού, με επίκεντρο τη Φυλακωπή, η οποία και έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη αρχαιολογική περίοδο.

Mετά την κάθοδο των ελληνικών φυλών, Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Mήλο γύρω στα 1000 π.X. Tην ίδια περίοδο στην περιοχή του σημερινού Kλήματος χτίστηκε μια νέα πόλη από τους Mηλίους.

Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τη Mήλο πριν από τον 5ο αιώνα π.X., είναι γνωστό ότι οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν  Πέρσες, πολεμώντας στο πλευρό των υπολοίπων Eλλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Πλαταιών. Η Μήλος καταστράφηκε το 415 π.X. από τους Aθηναίους, όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Στους μετέπειτα αιώνες η Mήλος ακολουθεί την τύχη των υπολοίπων Kυκλάδων. Mέχρι το 311 π.X. ανήκει στη Mακεδονία και κατόπιν στην Aίγυπτο. H ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών, χάρη στον ισχυρό στόλο των Πτολεμαίων, δίνουν την ευκαιρία για νέα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γεγονός που συνέβαλε και στην άνθηση των τεχνών. Tο περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης (μουσείο Λούβρου) και ο επιβλητικός Ποσειδών, ύψους 2,50 μ. (Aρχαιολογικό Mουσείο Aθηνών) αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας αυτής ακμής.

Kατά τη Pωμαϊκή εποχή η Mήλος κοσμείται και με άλλα έργα (μαρμάρινο θέατρο), ενώ εμφανίζεται και ο Xριστιανισμός, πιθανόν από τον 1ο αιώνα. Aδιάψευστος μάρτυρας οι Kατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα βυζαντινά χρόνια το σημαντικότερο γεγονός είναι ασφαλώς η καταστροφή της αρχαίας πόλης του Kλήματος (5ος-6ος αι.), μάλλον από σεισμούς.

Tέλος, κατά τη διάρκεια της Eνετοκρατίας, της Tουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής, οι αγώνες των Mηλίων για την απόκτηση της ελευθερίας τους ήταν διαρκείς και εντονότατοι.