Τοπικές Συνταγές

Η μυκονιάτικη κουζίνα ποικίλει ανάλογα με τις εποχές και τις περιστάσεις. Ένα από τα εκλεκτά φαγητά που παρασκευάζονται και σήμερα στη Μύκονο είναι οι «κρεμμυδόπιτες». Πρόκειται για πίτες που περιέχουν τροβολιά, φρέσκα κρεμμυδάκια, αβγά και άνηθο, ενώ μερικές φορές έχουν και χοιρινό λαρδί. Είναι πίττες που συνοδεύουν πολλά γιορτινά γεύματα και συνηθίζονται πολύ από τα Χριστούγεννα μέχρι τις αποκριές, όταν υπάρχουν και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σπίτια, που εκτρέφουν οικόσιτα ζώα. Την ίδια περίοδο παρασκευάζονται μελόπιτες  από τροβολιά και μέλι πάνω στο ψημένο φύλλο.
Η κουζίνα της Μυκόνου περιλαμβάνει το χοιρινό σε όλες τις εκδοχές (µε λάχανο ή χόρτα, καπνιστό, λουκάνικα) και θαυμάσιες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά: χουχουλιούς γιαχνί ή πιλάφι, κολιούς με κάπαρη, αχινούς σε λαδόξιδο, πίνες, µύδια. Πασίγνωστη είναι η «κοπανιστή» της Μυκόνου, ενώ πολύ εύγευστα πιάτα είναι οι μαραθοκεφτέδες, τα σκορδομακάρονα, τα σπαράγγια με αυγά και οι πράσινες τηγανιτές ντομάτες. Ανάμεσα στα γλυκίσματα του νησιού φημίζονται η μελόπιτα, το παστέλι και τα αμυγδαλωτά.
Στα μυκονιάτικα σπίτια συνηθίζουν να παρασκευάζουν δροσιστική σουμάδα, με βάση το αμύγδαλο.


Χορτόπιτα Πικάντικη Μυκόνου

Υλικά:

Για την γέμιση:
500 γραμ. μυρώνεια και καυκαλίθρες
500 γραμ. σπανάκι
250 γραμ. κρεμμυδάκια φρέσκα
άνηθο, μάραθο
250 γραμ. κοπανιστή Μυκόνου
300 γραμ. λάδι
250 γραμ. σύγλινο,  χοιρινό παστό Μυκόνου
1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός
πιπέρι, αλάτι

Για το φύλλο:
4 φλιτζ. αλεύρι
1 φλιτζ. νερό
1 φλιτζ. λάδι
λίγο αλάτι
μισό λεμόνι χυμό και ξύσμα

Κόβουμε ψιλά τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Τρίβουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι και τα στίβουμε. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι, προσθέτουμε τα χόρτα, πιπέρι, αλάτι, κοπανιστή, σύγλινο, και τον τραχανά ανακατεύοντας τα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του φύλλο και ζυμώνουμε ώστε ναι γίνουν μια ζύμη, την οποία ανοίγουμε σε 4 φύλλα. Τοποθετούμε τα 2 πρώτα σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι, ρίχνουμε πάνω τους την γέμιση, σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα, λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια, την ψήνουμε σε σιγανό φούρνο για 75 λεπτά.

Περισσότερα
philippis.gr/restaurant/index.htm