ΙστορίαΣύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οικιστές του νησιού ήταν οι Θράκες. Αργότερα ήλθαν οι Κάρες με επικεφαλής τον Νάξο, που έδωσε το όνομά του στο νησί. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι η Νάξος κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο, ενώ στην πρωτοκυκλαδική εποχή είχε αρκετούς σημαντικούς οικισμούς, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η ιστορία της, τόσο παλιά όσο και ο Ζας, το βουνό όπου μεγάλωσε ο Δίας. Κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π.Χ. και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από το 8ο μέχρι το 6ο αιώνα. Το 490π.Χ. καταστράφηκε από τους Πέρσες, και στη συνέχεια έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Την Ρωμαϊκή περίοδο υπήρξε τόπος εξορίας, την Βυζαντινή εποχή ταλαιπωρήθηκε από πειρατικές επιδρομές, ενώ το 1207 καταλήφθηκε από τον Μάρκο Σανούδο, ανιψιό του δόγη της Βενετίας. Ο Σανούδος κατέκτησε άλλα 18 νησιά του Αιγαίου και ίδρυσε το δουκάτο του Αιγαίου με έδρα τη Νάξο. Έκτισε το κάστρο της Χώρας στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού και επέβαλε την φεουδαρχία. Το 1537 το νησί περιήλθε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και παρέμεινε στην κατοχή των Τούρκων μέχρι το 1829 οπότε και εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Σήμερα η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι ένας δημοφιλής νησιώτικος προορισμός που θυμίζει κάτι από ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί διατηρεί τον αγροτικό χαρακτήρα της σε πείσμα των καιρών που θέλουν την τουριστική ανάπτυξη να σαρώνει τα πάντα.