Αξιοθέατα

Χώρα
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα, κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στη μέση της δυτικής  ακτής του νησιού.
Λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, παλιά πέτρινα αρχοντικά, στενά δρομάκια και καμάρες είναι τα χαρακτηριστικά του οικισμού που απλώνεται γύρω και μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του Σανούδου.
Η μεσαιωνική πόλη περιελάμβανε το τείχος -οι εξωτερικοί τοίχοι των περιφερειακών σπιτιών, το παλάτι του Δούκα, τα αρχοντικά των ευγενών γύρω από το παλάτι και δώδεκα πύργους. Είχε τρεις εισόδους, και στη μία απ’αυτές (Τρανή Πόρτα), σώζεται σήμερα η ξύλινη πόρτα.

Από τη μεσαιωνική πόλη επίσης σώζονται ο πύργος του Σανούδου, το αρχοντικό Δελαρόκα - Μπαρότσι, το κτίριο της σχολής Ουρσουλινών, η μητρόπολη των καθολικών, και η εμπορική σχολή των Ιησουιτών, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλούσια ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Η θέα από το κάστρο είναι μαγευτική. Έξω από το κάστρο αναπύχθηκαν αργότερα δύο οικισμοί. Το Μπούργο δυτικά, με τους πιο εύπορους κατοίκους, και το Νιο χωριό νότια.

Πορτάρα

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού η Πορτάρα, τεράστια μαρμάρινη πύλη, από ιερό του Απόλλωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα ορατή από μακριά, δεσπόζει πάνω στη νησίδα Παλάτια που ενώνεται με το λιμάνι με μια στενή λωρίδα γης, και σε καλωσορίζει στη Νάξο.

Απόλλωνας-Κούρος-Λατομεία
Ο Απόλλωνας, στις βόρειες ακτές του νησιού, είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με μεγάλη παραλία. Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχαν λατομεία μαρμάρου. Σήμερα στην είσοδο ενός απ’ αυτά, βρίσκεται ο μεγαλύτερος Κούρος του νησιού, ύψους 10,45 μέτρων του 6ου αιώνα π.Χ. Το άγαλμα είναι ξαπλωμένο και μισοτελειωμένο. Ένας ακόμη κούρος υπάρχει στο Φλεριό.

Σπήλαιο Ζα
Στα μισά του δρόμου Φιλότι-Δανακός θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του φημισμένου Ζα,
του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων (1004 μ.). Η θέα από εδώ είναι συναρπαστική, καθώς αγκαλιάζει τη Νάξο και όλα τα γύρω Κυκλαδονήσια.
Στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού βρίσκεται το σπήλαιο του Ζα, με συμπλέγματα σταλαγμιτών.

Απάνω Κάστρο
Από το Τσικαλαριό, στο κέντρο του νησιού, ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο αρχαίο Απάνω Κάστρο. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική.

Μέλανες
Οι Μέλανες είναι ένα ακόμα στολίδι της Νάξου, κτισμένοι σε καταπράσινη περιοχή, με πολλά τρεχούμενα νερά και παλιούς νερόμυλους. Στην γύρω περιοχή βρίσκεται ο εξοχικός πύργος του Μάρκου Σανούδου καθώς και οι πύργοι του Μαυρογένη, του Φραγκόπουλου και του Ντε Μαρί που υπήρξε φεουδάρχης της περιοχής.

Η βρύση του Αγά

Στα αξιοθέατα της Χώρας ανήκει επίσης και η βρύση του Αγά λίγο πιο έξω από τον οικισμό, μοναδικό ενθύμιο της τούρκικης κυριαρχίας στο νησί.
Μουσεία:

Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου
Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα, κυρίως από ανασκαφές στη Νάξο και τα γύρω νησιά, που χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια. Σε ξεχωριστό χώρο του ίδιου του κτιρίου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Νάξου.

Επιτόπιο Αρχαιολογικό μουσείο
Στην πλατεία του μητροπολιτικού ναού της Νάξου λειτουργεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο και ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο.
Στην πλατεία και στον υπόγειο χώρο μπορεί κανείς να δει τα ευρήματα των ανασκαφών της δεκαετίας του 1980. Από τη Μυκηναϊκή εποχή διατηρείται σε καλή κατάσταση τμήμα του τείχους της πόλης. Στη βάση του διακρίνονται μικρά εργαστήρια κατασκευής αγγείων, πάγκοι με άψητα αγγεία κ.α. Κατά τη Γεωμετρική εποχή ο χώρος άλλαξε  χρήση και έγινε λατρευτικός. Δημιουργήθηκε έτσι χωμάτινος τύμβος, που σκέπασε τάφους σημαντικών Ναξίων και από τον οποίο διακρίνεται τράπεζα προσφορών με αγγεία γύρω της. 'Αλλα τμήματα της αρχαίας πόλης ανακαλύφθηκαν στη θέση «Γρότα» στα βόρεια του λιμανιού, ενώ μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα
Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Δήμητρας στο Σαγκρί.

Αρχαιολογικό μουσείο Στ' Απεράθου
Στεγάζει ευρήματα από διάφορες περιοχές του νησιού και κυρίως ειδώλια και αγγεία της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης επίκρουστες πλάκες με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες  των Ναξίων.

Γεωλογικό μουσείο Στ' Απεράθου
Δημιουργία του Μανώλη Γλέζου με 2000 σπάνια εκθέματα.

Λαογραφικό μουσείο Στ' Απεράθου
Εκτίθενται παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Στ' Απεράθου

Στεγάζει συλλογή από φυτά της περιοχής και μικρό ενυδρείο.

Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Στ' Απεράθου

Μικρό μουσείο όπου παρουσιάζεται η σχέση των παιδιών με το παιχνίδι και όχι μόνο, από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια.

Εργαστήρι Λαϊκής Τέχνης
Στο Κουρουνοχώρι, ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο του 1870, έχει ανακαινιστεί με σκοπό την διατήρηση της λαϊκής παράδοσης. Υφαντά και κεντήματα παράγονται, εκθέτονται και πουλιούνται ενώ επίσης διοργανώνονται και σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών υφαντικής. www.laografikoergastiri.gr

Απείρανθος ή τ' Απεράθου
Η επόμενη στάση είναι τ' Απεράθου, το στολίδι της ορεινής Νάξου, κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι σε υψόμετρο 600 μέτρων.
Τ’Απεράθου- όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες- σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απειραθιωτών, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάμε σε μέρη με τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση.
Τ’Απεράθου ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της ήρθαν από τα ορεινά χωριά της Κρήτης τον 17ο αιώνα. Εντυπωσιακός είναι ο πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο στην είσοδο του χωριού. Αξίζει να επισκεφθείτε τα τρία πολύ ενδιαφέροντα μουσεία: το Αρχαιολογικό, το Γεωλογικό και το Λαογραφικό. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες.

Σαγκρί
Το Σαγκρί, είναι κτισμένο σε εύφορο οροπέδιο με γραφικούς ανεμόμυλους, και έχει μακριά ιστορία. Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τους βενετσιάνικους πύργους και τις βυζαντινές εκκλησίες του.