Αξιοθέατα


Παναγία Εκατονταπυλιανή
Στην Παροικιά βρίσκεται η περίφημη εκκλησία της  Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (4ος αιώνας), ένα μεγαλοπρεπές μνημείο της χριστιανοσύνης και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Το μαρμάρινο τέμπλο, το σύνθρονο, το κιβώριο, το σταυροειδές βαπτιστήριο (μοναδικό στον κόσμο), οι επάργυρες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού (προσφορά της οικογένειας των Μαυρογένηδων), ο τάφος της Αγίας Θεοκτίστης, τα παρεκκλήσια και η συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων της εκκλησίας, μας κάνουν να νιώσουμε την κατάνυξη και τη μεγαλοπρέπεια που ο χώρος εκπέμπει.
   
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Παροικιά και διαθέτει εκθέματα του παγκοσμίως γνωστού κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και σπουδαία ευρήματα από τον νεολιθικό οικισμό του 4000 π.Χ. Που βρέθηκε στη μικρή νησίδα Σάλιαγκος ανάμεσα στην Αντίπαρο και την Πάρο. Η «Γοργώ» του 6ου αιώνα π.Χ. και η «Νίκη» του 5ου αιώνα π.Χ. είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, ενώ το περίφημο «Πάριον Χρονικόν» του 3ου αιώνα π.Χ., είναι ένας χρονολογικός πίνακας ιστορικών γεγονότων που καλύπτει μια περίοδο 1318 (!) ετών.
   

Εκκλησιαστικές Συλλογές
Μια πλούσια συλλογή εκκλησιαστικών εικόνων και κειμηλίων στεγάζεται στα ισόγεια κελιά της νότιας πτέρυγας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά. Περιλαμβάνει κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, λειτουργικά και ιερατικά άμφια και έργα θρησκευτικής ζωγραφικής.
Μια συλλογή έργων μεταβυζαντινής τέχνης διαθέτει και η μονή του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας. Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και το μοναδικό τμήμα τοιχογραφίας από βυζαντινό ναό στα Πρωτόρια, κοντά στη Νάουσα.
   
Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο»
Το Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο» με συλλογές βιβλίων, χαρακτικών, νομισμάτων και λαογραφικές συλλογές που αφορούν κυρίως την Πάρο και την Αντίπαρο.
   

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Όθωνα Κάπαρη
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια που έχουν σχέση με την ιστορική πορεία της περιοχής. Το μουσείο διαθέτει αξιόλογη λαογραφική συλλογή, φωτογραφικό αρχείο, βιβλία, κεραμικά κ.ά. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Πάρου και περιλαμβάνει συλλογή από μινιατούρες καραβιών, έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά.
   
Κάστρο Παροικιάς
Στην Παροικιά βρίσκεται το ενετικό κάστρο που έχτισε ο δούκας της Νάξου Σανούδος τον 13ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια, όπως είναι η Παναγία του Σταυρού (1514), ο 'Aγιος Μάρκος, ο 'Aγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό.
   

Νάουσα
Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Παρά την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η Νάουσα διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, παραμένοντας ένα κυκλαδίτικο ψαροχώρι.

Η Νάουσα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες.
Μία βόλτα στο εσωτερικό της Νάουσας με τα κατάλευκα σπιτάκια, τις εκκλησίες και τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια αποκαλύπτει την ομορφιά του τόπου αυτού που συνδυάζει γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν.Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, 'Aγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).
   
Λεύκες
Οι Λεύκες, που απέχουν 11 χλμ από την Παροικιά είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού. Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του. Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι.  Οι επισκέπτες αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.
Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα κ.ά.
Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται τα  μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.
Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Υρία" διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.
   
Αρχαιολογικοί χώροι
Η Πάρος είναι διάσπαρτη με αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας. Μεταξύ αυτών είναι:
-Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου στα νότια του λόφου της Αγίας 'Aννας.
-Το Δήλιον, ξακουστό ιερό του Απόλλωνα, της Λητούς και της 'Aρτεμης στα  βορειοανατολικά της Παροικιάς.
-Το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, πάνω στον παραλιακό δρόμο, και περιλαμβάνει τάφους από διάφορες εποχές. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

 
  Μοναστήρια
Στην Πάρο υπάρχουν πολλά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και τα εξής:
-Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων μέσα σε πευκοδάσος με καταπληκτική θέα.
-Το ανδρικό μοναστήρι της Λογγοβάρδας, βορειανατολικά της Παροικιάς, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Ναουσαίο μοναχό Παλαιολόγο. Διαθέτει πολύ αξιόλογες εικόνες, πλούσια βιβλιοθήκη, ξενώνα και εργαστήριο χειροτεχνίας.
-Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η του Χριστού στο Δάσος, νότια της Παροικιάς, στη θέση «Ψυχοπιανά». Εδώ έζησε και πέθανε ο Αγιος Αρσένιος, και ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της μονής.

 

Πεταλούδες
Οι «Πεταλούδες» είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά. Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ πράσινο στην οποία βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες πεταλούδες που την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν ολόγυρα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θέαμα.

 
Αρχαία λατομεία μαρμάρου
Σημαντικό τμήμα της πανάρχαιας ιστορίας της Πάρου είναι και τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στη θέση Μαράθι, από τα οποία κατασκευάσθηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο και άλλα αριστουργήματα της αρχαιότητας. Η Πάρος υπήρξε σημαντικό κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας μαρμάρου και πατρίδα πολλών διασήμων γλυπτών της αρχαιότητας, όπως ο Αγοράκριτος και ο Σκόπας.