Τοπικές Συνταγές


Το Πάσχα οι νοικοκυρές φτιάχνουν μελιτίνια, γλυκά τυροπιτάκια από φρέσκια ανάλατη μυζήθρα. Και στους γάμους σερβίρουν το πατροπαράδοτο κουφέτο, από αμύγδαλα βρασμένα στο ντόπιο μέλι - μια εκλεκτή γευστική πολυτέλεια!


ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ


Υλικά:
2 κιλά μυζήθρα ανάλατη (καλής ποιότητας)
2 κιλά ζάχαρη άχνη
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
8 αυγά (μόνο οι κρόκοι)
λίγη μαστίχα χιώτικη κοπανισμένη

Για το φύλλο:
αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές βούτύρο
1 ποτηράκι του λικέρ νερό
1 ποτηράκι του λικέρ (όχι γεμάτο)γάλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι μαζί με όλα τα υλικά για να τα ζυμώσουμε ώστε να γίνει μια ζύμη κατάλληλη ν' ανοιχτεί φύλλο. Την αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένη με πετσέτα.

Αλέθουμε σε ψιλό μύλο τη μυζήθρα. Προσθέτουμε τα αυγά, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε έπειτα σιγά σιγά τη ζάχαρη, και σιμιγδάλι τόσο ώστε να γίνει κρέμα σφιχτή. Ρίχνουμε τη μαστίχα για άρωμα.

Με το ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο μέτριο στο πάχος και το κόβουμε σε δίσκους. Παίρνουμε με κουταλάκι βρεγμένο στο νερό, κρέμα και τη βάζουμε στο κέντρο του δίσκου. Την απλώνουμε προσεχτικά με τις άκρες των δαχτύλων μας, βρεγμένες στο νερό, ώστε να σχηματίσει μια επίπεδη επιφάνεια πάχους ενός δάχτυλου πάνω στο φύλλο, αφήνοντας ακάλυπτο έναν πόντο περίπου γύρω γύρω στην περιφέρεια. Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο, σηκώνοντας το προς τα επάνω προσεχτικά και έτσι στο τέλος κλείνουμε την κρέμα γύρω γύρω με μικρά πλισεδάκια, που έχουμε σχηματίσει με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η κρέμα.