Τοπικές Συνταγές



Η αμοργιανή κουζίνα θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, περιλαμβάνοντας, εκτός από το περίφημο πατατάτο (κατσικάκι μαγειρεμένο με τομάτα και μυρωδικά), το ξυδάτο (που μοιάζει με τον πατσά), το κοφτό (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά), τα «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες), «καλόγηρους» (μελιτζάνες µε κρέας και τυρί) και ολόφρεσκα ψάρια, με τη συνοδεία του εξαιρετικού λευκού ή μαύρου ντόπιου κρασιού. Στις γιορτές σερβίρονται το παραδοσιακό παστέλι πάνω σε φύλλα λεμονιάς, καθώς και ξεροτήγανα (δίπλες).


Πατατάτο

Κρέας κοκκινιστό με πατάτες που μαγειρεύεται στις τοπικές γιορτές και προσφέρεται δωρεάν στις πανηγύρεις των εκκλησιών. Όπως και το ψητό της Λαμπρής είναι επίσημο πιάτο για ειδικές περιπτώσεις, για αυτό και μαγειρεύεται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες σε καζανάκι. Για την Παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως κατσικίσιο κρέας το οποίο μαγειρεύεται ολόκληρο ή εναλλακτικά μοσχαρίσιο κρέας.

Υλικά:
1 κιλό κρέας κατσίκι ή μοσχάρι (προτιμάτε το μπούτι)
2 κρεμμύδια μέτρια
λίγο ελαιόλαδο (ένα ποτηράκι του κρασιού)
3-4 πατάτες
ντομάτα, πελτές ή χυμός ή αποφλοιωμένα τοματάκια
αλάτι, πιπέρι, δάφνη, κανέλα ξύλο

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα οπότε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια τα οποία επίσης τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνόυμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει λίγο, προσθέτουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας. Ρίχνουμε τόση ντομάτα ώστε να μην μας πυκνώσει πολύ η σάλτσα. Ρίχνουμε το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει αρκετά, προς το τέλος του βρασίματος ρίχνουμε 1-2 φύλλα δάφνης και ένα ξύλο κανέλας.

Μόλις βράσει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα, και στο ζουμί ρίχνουμε τις πατάτες για να βράσουν, αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις βράσουν οι πατάτες, βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, για να πάρουν μια βράση μαζί.(Κατά τον παραδοσιακό τρόπο το κρέας και οι πατάτες βράζουν μαζί)

Σερβίρετε σε παραδοσιακά πήλινα, οπού βάζουμε κρέας μαζί με πατάτες και σάλτσα.