Τοπικές Συνταγές

Οι κάτοικοι της Ανάφης διακρίνονται για την ευγένεια και τη φιλοξενία τους και η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει ντόπιο γεμιστό κατσικάκι ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδα, ρεβιθοκεφτέδες, γεμιστά, σουπιές με μάραθο και κοφτό μακαρονάκι και, σίγουρα, το ντόπιο πεντανόστιμο σκληρό τυρί και το θαυμάσιο θυμαρίσιο μέλι. Τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν το πατροπαράδοτο κουφέτο (από μέλι και αμύγδαλο), την Πρωτοχρονιά ζυμώνουν ψωμί ζαφοριστό (με κρόκο) Ψήνεται στο παραδοσιακό φουρνί (ξυλόφουρνος) και παίρνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και έχει την ιδιαίτερη γεύση της ζαφοράς και το Πάσχα σερβίρουν τα μελιτερά, πάντα με τη συνοδεία της ντόπιας εξαιρετικής τσικουδιάς.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα έχει στην Ανάφη το τραπέζι του γάμου και καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Το κύριο έδεσμα είναι κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες ή μακαρόνια, και κερνούν σησαμόμελο -το δίνουν στους γάμους μαζί με το κουφέτο. Σησαμόμελο για να δυναμώσουν οι νεόνυμφοι και κουφέτο - μια ξεχωριστή γευστική πολυτέλεια.

Τυρόψωμο με ζαφορά από την Ανάφη

Η δόση είναι για δύο στρογγυλά (25 - 30εκ.) ψωμιά

Υλικά:
½ κ.τ.γ. ίνες ζαφοράς
1/4 του φλιτζανιού ζεστό νερό
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
Δύο φακελάκια μαγιά
6 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κοφτό κ.τ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
3 φλιτζάνια ωριμασμένη μυζήθρα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια ή άλλο σκληρό, κίτρινο, πρόβειο τυρί
2 κ.τ.γ. αλάτι
4 - 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο ακόμα για κοσκίνισμα
4 - 5 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί

Εκτέλεση:

1. Βάζετε τη ζαφορά σε ζεστό νερό και την αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το γάλα (δεν πρέπει να βράσει) και το ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» 15 λεπτά περίπου. Ρίχνετε μέσα τη ζαφορά και το νερό στο οποίο την μουλιάσατε, τα αυγά και το λάδι και αμέσως μετά το μοσχοκάρυδο, το τυρί και το αλάτι και τα ανακατεύετε καλά.

2. Προσθέτετε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και άλλα τόσα με αλεύρι για ψωμί στο υγρό (με μια αυξομείωση ½ φλιτζανιού) και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν σωστά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να σχηματιστεί η ζύμη. Την βγάζετε από το μπολ και την δουλεύετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει σφιχτή αλλά λεία (10 - 15 λεπτά), προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται. Την βάζετε σε ένα λαδωμένο μπολ, την γυρίζετε για να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και την σκεπάζετε με μια πετσέτα. Την αφήνετε να «ξεκουραστεί» σε ένα ζεστό και χωρίς ρεύματα μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της (2 ώρες περίπου).

3. Λαδώνετε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσες μπάλες και δίνετε στην καθεμιά στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου 20 - 25εκ. Τις τοποθετείτε στα δύο άκρα του ταψιού ή σε δύο χωριστά ταψιά. Τις σκεπάζετε με μια πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190Ψ C. Ψήνετε τα τυρόψωμα ώσπου να ροδίσουν (50 λεπτά περίπου). Τα βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.

Γεμιστά ή σκαλτσούνια Ανάφης

Υλικά:

Φύλλο:
αλεύρι, λάδι, ξύδι, αλάτι

Γέμιση:
10 φλυτζ. σουσάμι
5 φλυτζ. φρυγανιά
κανέλλα - γαρύφαλλα
μοσχοκάρυδο
πορτοκάλι τριμμένο

Σιρόπι:
8 φλυτζ. ζάχαρη
4 φλυτζ. νερό
4 φλυτζ. μέλι

Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να ροδοκοκκινίσει, στην συνέχεια το κοπανάμε σε γουδί, προσθέτουμε στο σουσάμι την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, , το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο πορτοκάλι. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να πάρει μία βράσει και όταν κρυώσει προσθέτουμε  το μίγμα του σουσαμιού, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε ένα βράδυ. Στην συνέχεια ανοίγουμε φύλο και κόβουμε το φύλο στρογγυλά διαμέτρου 10 cm. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε το φύλο στα δύο. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν κρυώσουν λίγο τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.