Αξιοθέατα

Παναγιά:
Ο κεντρικός οικισμός της Σχοινούσας είναι η Παναγιά, χτισμένος σε ύψωμα στο εσωτερικό του νησιού, από όπου η θέα αγκαλιάζει τα γύρω νησιά και χάνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου. Όλα εδώ είναι φιλικά και φιλόξενα: χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια που στολίζονται από βασιλικούς και μπουκαμβίλιες. Στο κέντρο της Χώρας βρίσκεται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η περίφημη εικόνα της Παναγιάς της Ακαθής, προστάτιδος του νησιού, με μια σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου με Τον Ιησού όρθιο μπροστά Της. Στη Χώρα οι επισκέπτες θα βρουν καταλύματα, πολλά μέρη για καλό φαγητό και ποτό και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ενώ για όσους αγαπούν το νυχτερινό ξεφάντωμα υπάρχει ένα μοναδικό μπαράκι έξω από τον οικισμό.

Εκκλησίες:

Δύο είναι η πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού: Η εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, η οποία στο κέντρο της φιλοξενεί εικόνα με σπάνια αναπαράσταση Της Παναγίας με Τον Ιησού και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μεσαριά.

Μουσεία:
Στο νησί λειτουργεί ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο όπου θα δείτε παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία, παλιές εικόνες και άλλα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα.