Αξιοθέατα

Σπήλαιο
Στο κέντρο της Αντιπάρου, στο ύψωμα του Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του κόσμου και το αρχαιότερο γνωστό σπήλαιο της Ελλάδας. Στην είσοδό του υπάρχει ο αρχαιότερος σταλαγμίτης της Ευρώπης, που χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια. Τετρακόσια δέκα σκαλοπάτια οδηγούν τους επισκέπτες σε βάθος 100 μέτρων, όπου θα απολαύσουν το φαντασμαγορικό θέαμα των σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρέθηκαν αρχαία αγγεία και σε διάφορα σημεία του υπάρχουν επιγραφές. Σώζεται μια αφιέρωση στη θεά 'Aρτεμη, το όνομα του λυρικού ποιητή Αρχίλοχου, όπως και τα ονόματα όσων σύμφωνα με την παράδοση είχαν συνωμοτήσει εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο. Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη, χτισμένο τον 18ο αιώνα. Στις 7 Μαΐου γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη,
με παραδοσιακά εδέσματα της Αντιπάρου και νησιώτικους χορούς.  
 
Κάστρο
Ο παραδοσιακός οικισμός απλώνεται γύρω από το επιβλητικό ενετικό Κάστρο που κατασκ
ευάστηκε τη δεκαετία του 1440 για να προστατέψει τους κατοίκους του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών και κατοικήθηκε αδιάλειπτα ως τον 19ο αιώνα. Το Κάστρο αρχικά ήταν ένας ογκώδης πύργος με σπίτια χτισμένα γύρω του, που αποτελούσαν και τον εξωτερικό περίβολό του. Η βάση του κεντρικού πύργου, μια μεγάλη πύλη, καμάρες και ορισμένα σπίτια με εντοιχισμένα οικόσημα αποτελούν σήμερα τα κατάλοιπα του εντυπωσιακού Κάστρου. Ανάμεσα στα σπίτια είναι αρμονικά ενταγμένα και τρία εκκλησάκια, ο Χριστός, ο 'Aγιος Αντώνιος και ο 'Aγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής.   
 
Άγιος Γεώργιος - Σώρος
Δύο μικροί οικισμοί του νησιού είναι ο 'Aγιος Γεώργιος και ο Σωρός. Ο 'Aγιος Γεώργιος διαθέτει μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και έχει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Από το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, με καΐκι, μπορείτε να επισκεφθείτε τα απέναντι ακατοίκητα νησάκια Δεσποτικό, Τσιμιντήρι, Στρογγυλό, που παρουσιάζουν εξαιρετικό πολιτιστικό ενδιαφέρον. 
 
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στην Αντίπαρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου θα δείτε αντίγραφα περίφημων ειδωλίων, όπως την «Εγκυμονούσα» και τον «'Aνδρα που κάνει πρόποση».
 
Αντίπαρος
Το χωριό Αντίπαρος, η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται γύρω από το κάστρο της Αντιπάρου. Το χωριό έχει χίλιους περίπου μόνιμους κατοίκους.
Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα ασβεστωμένα στενά, οι λουλουδιασμένες αυλές και η μεγάλη πλατεία με τον ευκάλυπτο και τα μπαράκια, συνθέτουν ένα θαυμαστό πίνακα. Το λιμάνι είναι γεμάτο με γραφικά ψαροκάικα, καφενεία και ψαροταβέρνες. Ενα πλακόστρωτο σοκάκι αρχίζει από το λιμάνι και οδηγεί στο Κάστρο, τον παλιό παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου.Στα αξιοθέατα της Αντιπάρου περιλαμβάνεται η μητρόπολη του πολιούχου της, Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1783 δίπλα στην είσοδο του Κάστρου, και το Πολιτιστικό Κέντρο με τη Βιβλιοθήκη. Επίσης, το μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και η βιβλιοθήκη.