Τοπικά ΠροϊόνταΤο νησί της Τήνου είναι γεωργικό και κτηνοτροφικό. Βεβαίως η γεωργία δεν αποδίδει ιδιαίτερα επειδή το έδαφος είναι ορεινό και φυσάει συχνά βόρειος άνεμος. Μόνο στην πεδιάδα της Κώμης και κοντά στις λαγκαδιές υπάρχει λίγη εύφορη γη για καλλιέργειες. Το λιγοστό έδαφος συγκρατείται από πεζούλες που στηρίζουν χωράφια πλάτους τριών έως πέντε μέτρων, τις σκάλες ή σκαλιά.

Παράγονται κριθάρι, βρώμη και λίγο σιτάρι. Αλέθονται σε ανεμόμυλους και νερόμυλους. Επίσης καλλιεργείται το αμπέλι στα ριζά που προστατεύονται από το βοριά. Ποικιλίες καλλιεργούμενων σταφυλιών είναι τα “ποταμίσια” ή “κρασοστάφυλα” από τα οποία γίνεται ο μούστος και τα ”μαυροποτάμισα” που δίνουν το μαύρο μούστο. Αλλα είδη είναι τα ροζακιά, οι αντιρίτες, τα πλατάνια, οι φράουλες, τα κ’μαριανά, τα ροδίτικα, τ’ αετονύχια, τα μπεγλέρια, τα σκαθάρια, το βοϊδομάτικα, τ’ ασπράδια, και τα κρητικά.

Η Τήνος φημίζεται για τα εξαιρετικά λευκά κρασιά της ασκαθάρι και ασπροποταμίσιο.

Από το μούστο κάνουν πετιμέζι.

Από τα στέμφυλα, τσάμπουρα γίνεται η στροφιλιά ή ρακή, με ειδική διαδικασία.

Η καλλιέργεια της ελιάς συναντάται σε μέρη σκεπά. Τα ελαιόδενδρα τα ονομάζουν αγρέλια. Οι ελιές ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους ονομάζονται “μαχαιρωμένες”, τσακιστές, κολυμπάτες, αλατισμένες.

Τα σύκα αποτελούν ένα προϊόν σημαντικό για την Τήνο. Τα κοντολάτα, οι γλυκορνιοί, οι αρκούνες ή μπουρκούνια, οι ασπούδες, τα καβουράκια, τα ξινόσυκα, οι αστ’γκάνες, τα βασιλικάτα και τα μαρόνια είναι μερικά από τα είδη που παράγονται. Μαζεύονται τον Αύγουστο και απλωνονται στην απλωταριά για να τα ξεράνει ο ήλιος.

Παράλληλα καλλιεργούνται κηπευτικά στα ποτιστικά περιβόλια . Αλλά και οπωροφόρα δέντρα, λεμονιές, πορτοκαλιές, λίγες αχλαδιές, αμυγδαλιές, μουριές, δαμασκηνιές και ροδιές καλλιεργούνται για τις ανάγκες των κατοίκων.

Η κτηνοτροφία περιορίζεται στην οικόσιτη αιγοπροβατροφία και αγελαδοτροφία. Επίσης απαραίτητος είναι ο χοίρος σε μιά άκρη του χωραφιού ή στο κατώι, που σφάζεται στα χοιροσφάγια και παρασκευάζεται με ποικίλους τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.

Συμπληρωματικά εκτρέφονται πουλερικά και περιστέρια.

Η τροφή του Τηνιακού συνοδεύεται πάντοτε από το ντόπιο τυρί. Ξακουστά για τα τυριά τους είναι τα χωριά Όξω Μεριά και Φαλατάδος. Είδη τυριών: στρογγυλά τυριά, ή μπάλες, τα σκλαβότυρα, τα βραστά τυράκια και η μυτζήθρα ή κοπανιστή. Πληροφορίες σχετικά με τυροκομικά προϊόντα της Τήνου αλλά και για παραγγελίες στα τηλέφωνα των πρατηρίων της Ένωσης Αγροτκών Συνεταιρισμών: 22830 23289/ 21184

Το κρέας του χοίρου το παρασκευάζουνμε διάφορους τρόπους για το χειμώνα: Φτιάχνουν πηχτές, σίσερα, ή σύγλινα, λουκάνικα, λούζες, παστά.

Στην Τήνο παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μελισσοκομικό συνεταιρισμό Τήνου, Διεύθυνση Καποδιστρίου 5, Τηλέφωνο 22830-25477, mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.