GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Δραστηριότητες / Διασκέδαση / Παραδοσιακά γλέντια/πανηγύρια / Τήνος

Τήνος

Οι κάτοικοι της Τήνου φημίζονται για τη φιλοξενία τους, κάτι που θα διαπιστώσει ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, αν τύχει να βρεθεί σε κάποιο πανηγύρι, θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει ότι είναι καλεσμένος στα σπίτια του χωριού και σε πλούσιο τραπέζι. Τα πανηγύρια είναι αμέτρητα στις περίπου 750 εκκλησίες της Τήνου - οι 220 είναι καθολικές.

Κέντρο της εορταστικής ζωής του νησιού είναι οι γιορτές της Παναγίας: η εύρεση της εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου, όπου τη νύχτα τα «φαναράκια» ξεχύνονται στους δρόμους της Χώρας. Από την παραμονή τελούνται στον Ι.Ν. της Μεγαλόχαρης, τελετές και ανήμερα μετά την δύση του ήλιου, τελείται το έθιμο με τα φαναράκια. Συμφωνά με το παραπάνω έθιμο τα φαναράκια τα οποία αποτελούνται από ξύλινα τελάρα και ζελατίνα συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Και γίνεται σε ανάμνηση της αγωνίας για την εύρεση της εικόνας ύστερα από τα αλλεπάλληλά όνειρα της Όσιας Πελάγιας, σύμφωνα με τα οποία βγήκαν το βράδυ με τα φαναράκια να ψάξουν για την εικόνα. Γίνεται περιφορά της εικόνας σε όλους τους δρόμους του χωριού, μέχρι το λιμάνι, ακολουθεί στάση έξω από την εκκλησιά τον Τριών Ιεραρχών. Στη συνέχεια ο Δήμος της Τήνου δεξιώνεται δημότες και επισκέπτες.

1 Φεβρουαρίου:
Διήμερο θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Μεγαλόχαρης (Υπαπαντής) και του Αγίου Συμεών, στο χωριό Κτικάδος, όπου γιορτάζει ο ενοριακός Ναός της Ορθόδοξης κοινότητας, διατηρούνται έθιμα καθαρά τοπικού χαρακτήρα (συμμετέχουν μόνο ντόπιοι). Ανήμερα της Υπαπαντής προσφέρονται γεύμα για όλους τους επισκέπτες.

Τσικνοπέμπτη:
Στον Τριαντάρο αναβιώνει το Αλφαβητάρι της Αγάπης, όπου οι χορευτές τραγουδούν σε κύκλο ένας-ένας περιπαιχτικούς στίχους,

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
Στο χωριό Φαλατάδος, γίνεται με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Προσφέρονται μεζέδες και όλοι οι παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών οργάνων (τσαμπούνα, βιολί, κιθάρα).

Στο χωριό Αγάπη, γιορτάζουν το “Μακαρονά”. Πρόκειται για ομοίωμα ανθρώπου (από άχυρο), το οποίο περιφέρουν στους δρόμους του χωριού μοιρολογώντας τον, για να τον κάψουν στο τέλος, στην πλατεία του χωριού. Μετά την “τελετή” συγκεντρώνονται όλοι στην ενοριακή αίθουσα όπου τρώνε μακαρονάδα.

25/3 Εορτή του Ευαγγελισμού:
Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. της Μεγαλόχαρης Τήνου (Ευαγγελισμός). Τελούνται λιτανείες και άλλες θρησκευτικές τελετές. Στη Χώρα μετά την λιτάνευση της εικόνας (γύρω στις 12:00 το μεσημέρι) γίνεται επίδειξη παραδοσιακών νησιωτικών χορών στην παραλία, όπου ακολουθεί κέρασμα με παραδοσιακά γλυκά, ρακί και χορός.

Μεγάλη Παρασκευή:
Περιφορά των Επιταφίων σε όλες τις ενορίες του νησιού. Πανοραμική εικόνα στη Χώρα όπου συναντιόνται όλοι οι επιτάφιοι στην εξέδρα της παραλίας. Στο χωριό Ξινάρα, το πρωί γίνεται η αναπαράσταση των Παθών στο Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου.(Καθολικής Αρχιεπισκοπής)

Ανάσταση
Κατά τη μεσονύχτια Θεία Λειτουργία γίνεται η Ανάσταση, την οποία συνοδεύουν «τριμπουνίες» (τουφεκιές με πολύ βαρύ ήχο), στον περίβολο των Ι. Ναών του νησιού. Ακολουθεί το πασχαλινό τραπέζι σε όλα τα σπίτια. Το βράδυ γίνονται γλέντια στα καφενεία των μεγαλύτερων χωριών.

Δευτέρα του Πάσχα
Τελούνται αναστάσιμες λειτουργίες και έπονται λαογραφικές εκδηλώσεις στα παρακάτω χωριά: Καρδιανή( στην πλατεία του χωριού),Καλλονή (Αγ. Ανάργυροι), Κτικάδος, αναβιώνει το έθιμο της Τράπεζας της Αγάπης, όπου ορθόδοξοι και καθολικοί τρώνε σε κοινό τραπέζι, Άγ. Ρωμανός (παραλία), Σμαρδάκιτο, κ.α.

Τρίτη του Πάσχα:
Αναστάσιμος λειτουργία και ξεφάντωμα στην Παναγία του Κάλαμου στο χωριό Βολάξ. Ακολουθεί κέρασμα, χοροί, τραγούδι και το έθιμο με τις «Ροδαρίες», σύμφωνα με το οποίο στέλνονται με καλάμια στίχοι περιπαιχτικοί από τους ενδιαφερόμενους, είναι ένας τρόπος για πειράγματα και φλερτ

Πρωτομαγιά:
Η εργατική πρωτομαγιά, γιορτάζεται στο χωριό «Σκλαβοχώρι», όπου ψήνουν αρνιά, στρώνονται τραπέζια και προσφέρεται φαγητό, χορός, τραγούδι για όλους τους παρευρισκομένους.

1η Κυριακή
Στο προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας (περιοχή Βρυσί), τελείται υπαίθρια Θ. Λειτουργία. Προηγείται η μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία του χωριού Ταραμπάδος, κατά την οποία ψάλλουν οι πιστοί ύμνους προς τιμήν της Παναγίας και απαγγέλλεται το Άγιο Ροδάριο. Μετά τη Θ. Λειτουργία ακολουθεί ο αγιασμός των οχημάτων, τα οποία παρατάσσονται αριστερά και δεξιά του αυτοκινητόδρομου. Συμμετέχουν καθολικοί και ορθόδοξοι χριστιανοί, από όλο το νησί αλλά και το νησί της Σύρου.

2η Κυριακή
Γιορτάζει ο ενορ. Ναός της Μυρσίνης. Μετά τη Θ. Λειτουργία, ακολουθεί κέρασμα στα σπίτια του χωριού. Οι οικοδέσποινες τον παραπάνω χωριού, φημίζονται για την ποικιλία των εδεσμάτων τους.

Της Αγ. Τριάδος:
Γιορτάζουν οι ενοριακοί Ναοί των χωριών: Χατζηράδος, Σκλαβοχώρι, Φαλατάδος, το παλιό μοναστήρι της Αγ. Τριάδας στην περιοχή Γύρλα κοντά στη χώρα, οπού προσφέρεται από την επιτροπή του ιδρύματος, γεύμα σε όλους τους παρευρισκομένους. Επίσης πανηγυρίζει ο Ναός της Ορθόδοξης ενορίας του χωριού Καρδιανής και ακολουθεί κέρασμα στα σπίτια του χωριού.

1 Ιουλίου:
Εορτή των Αγ. Αναργύρων. Πανηγυρίζει ο Ενοριακός Ναός του Χωριού Αρκάδος

23 Ιουλίου:
το πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας, με τη νυχτερινή λιτανεία της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κεχροβουνίου ως τη Χώρα.

15/8 Δεκαπενταύγουστος Εορτή κοιμήσεως της Θεοτόκου:
Μεγαλόπρεπα πανηγυρίζει ο Ι.Ν. της Παναγίας της Μεγαλόχαρης της Τήνου όπου κατά χιλιάδες συρρέουν οι πιστοί από όλο τον κόσμο. Τελούνται Θρησκευτικές και πατριωτικές εκδηλώσεις και τελετές σε ανάμνηση του τορπιλισμού του Έλλη στις 15/8/1940 από τους Ιταλούς μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Πανηγυρίζει επίσης ο Ι.Ναός της Παναγίας του Βρυσίου οπού και εκεί τελούνται πολλές τελετές Θρησκευτικού περιεχομένου.

Καθ' όλη την επόμενη εβδομάδα και ως τα 9ήμερα (Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου) στην περιοχή Λειβάδα (Πάνω Μέρη) τελούνται τελετές στην Παναγία της Λειβάδας. Οι κάτοικοι των χωριών, συγκεντρώνονται στο σπίτια και διασκεδάζουν με ντόπιους μεζέδες, κρασί, τραγούδι, χορό, διηγήσείς παλιών γεγονότων κλπ. Ανήμερα της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία Λακωτιανή των Υστερνίων τελούνται επίσης εκδηλώσεις Θρησκευτικού και Λαογραφικού περιεχομένου.

29 Αυγούστου:
Του Αγ. Ιωάννου του αποκεφαλισθέντος. Πανηγυρίζει ο ενοριακός ναός της Κώμης(καθολικό) και το ξωκλήσι (ορθόδοξη) στον Τσικνιά.

29/9 Εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου:
Πανηγυρίζει ο ενοριακός Ναός του Τριαντάρου.

7/9 Εορτή του Αγίου Σώστη:
Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός που βρίσκεται στην περιοχή Σκυλαντάρι, (παραθαλάσσια) 3 χιλ/τρα έξω από τη χώρα.

14/9 Εορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού:
Πανηγυρίζει ο καθολικός ενοριακός Ναός του Κτικάδου και το εκκλησάκι στο παλιό λιμάνι της Τήνου.

11 Νοεμβρίου:
Εορτή του Αγίου Μηνά. Γίνεται Πανηγύρι στην Καρδιανή

21 Νοεμβρίου:
Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πανηγύρι στον Τριπόταμο

4/12 Εορτή της Αγίας Βαρβάρας:
Πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός της παλιάς Μονής της Αγίας Βαρβάρας. Από την παραμονή τελούνται Θρησκευτικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται την επόμενη της γιορτής (5/12)καθώς στον παραπάνω Ναό τιμάται ο Άγιος Σάββας (δεδομένου ότι υπάρχει ή εικόνα του). Οι φιλέορτοι συμμετέχουν στις θρησκευτικές τελετές μετά τις οποίες ακολουθεί γεύμα με νηστίσιμα φαγητά στη μεγάλη αίθουσα του συγκροτήματος, χορός – τραγούδι. Επίσης πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια, της περιοχής οπού συνεχίζεται το γλέντι.

6/12 Εορτή του Αγίου Νικόλαου:
Πανηγυρίζει μεγαλόπρεπα ο ενοριακός Ναός των καθολικών της Χώρας και της Στενής όπου συνεχίζονται τα παραδοσιακά έθιμα.

Χριστούγεννα:
στον Τριπόταμο τηρείται το περίφημο έθιμο του «Κάβου», που περιλαμβάνει στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.