GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Θηρασιά / Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά Προϊόντα

Μεγάλη παράλειψη θα ήταν να φύγετε από τη Θηρασιά χωρίς να δοκιμάσετε τον γευστικό θησαυρό της. Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού και το ξηρό και θερμό κλίμα δίνουν μερικά μοναδικά σε γεύση ξερικά προϊόντα: μικρές σαρκώδεις ντομάτες, στρογγυλά κολοκυθάκια, φάβα με κεχριμπαρένιο χρώμα (η «παντρεμένη» φάβα με θρίμπα και κάπαρη είναι απίθανη. Πολύ εύγευστο είναι το ντόπιο χλωρό τυρί και τα λιαστά ψαρόλια είναι καταπληκτικός μεζές. Οι νοικοκυρές της Θηρασιάς φτιάχνουν το θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού «συκαμνόγλυκο» από μαύρα μούρα, στους γάμους ετοιμάζουν το πατροπαράδοτο κουφέτο από αμυγδαλόψυχα σοταρισμένη στο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, και το Πάσχα σερβίρουν τα γλυκά μελιτίνια, από φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, μια ξεχωριστή κυκλαδίτικη γευστική εμπειρία!

Οι λευκές ποικιλίες κρασιών Αθήρι, Αηδάνι και Ασύρτικο, δίνουν σ’ αυτό το δύσκολα καλλιεργήσιμο οικοσύστημα, σταφύλια φοβερής δυναμικότητας, τα οποία γίνονται κρασία με παγκόσμια δυναμικότητα και χαρακτήρα. Αν απλωθούν για 10 μέρες περίπου πάνω στις ταράτσες, θα αποφέρουν το «λιαστό» κρασί  γνωστό ως Vinsanto (Vino di Santorini). Από τις ερυθρές ποικιλίες η Μανδηλαριά και το Μαύρο-τραγανό, δίνουν κρασιά με πλούσια γεύση και σκούρο χρώμα.