GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Ίος / Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Χώρα
Ο Οικισμός της Χώρας της Ίου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός με το Π.Δ 19-8-81 (ΦΕΚ 587/Δ/16-10-1981) και αποτελεί ένα τυπικό κυκλαδικό χωριό και μια γραφική εικόνα. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Τα σπίτια είναι ασπρισμένα, με γαλάζιες πόρτες και παράθυρα, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα στενά και πλακόστρωτα σοκάκια, με ασπρισμένους τους αρμούς των πλακών (ντάμες στην τοπική διάλεκτο), τα ενωμένα μεταξύ τους σπίτια και τα στεγασμένα δρομάκια (στιγάδια). Η Χώρα έχει πανέμορφες γωνιές μοναδικής γραφικότητας, καθώς και σημεία με εξαιρετική θέα. Σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος στη Χώρα είναι το ενετικό κάστρο και η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Χώρας και προσφέρει εξαιρετική θέα.

Εκκλησίες και Μοναστήρια
Στην Ίο κατά παράδοση υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια. Μόνο στη Χώρα υπάρχουν 26 μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Πολλές δε από αυτές είναι βυζαντινές και είναι επισκέψιμες μετά από συνεννόηση με τους επιτρόπους τους. Οι κυριότερες εκκλησίες της Ίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μητρόπολη του Νησιού), η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η Παναγία η Κουντουτιανή,
η Ζωοδόχος Πηγή, και η Παναγία – Μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Επίσης θα ήταν παράληψη για τον επισκέπτη να μην γνωρίσει τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου και του Αγίου Ιωάννη του Πύργου.    
'Αλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι: Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, χτισμένη στη θέση του αρχαίου ναού του Πυθίου Απόλλωνα.
Τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου, χτισμένα σε απότομο βουνό.
Η Εκκλησία του Αγίου Θεοδοσίου: Βρίσκεται στην Αγία Θεοδότη. Στην εκκλησία βρίσκονται εντειχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων οικοδομημάτων. Υπάρχει επίσης πύργος της Ελληνιστικής εποχής, καθώς και ερείπια του αρχαίου υδραγωγείου.
Επίσης αξιόλογη είναι η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η οποία χρονολογείται τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στον Όρμο, καθώς και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στη Χώρα, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και αποτελεί το σύμβολό της.

Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»
Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι ένα ανοικτό Θέατρο, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων. Το Θέατρο είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που φέρει επίσημα το όνομα του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη.  Είναι χωρητικότητας 1.100 θέσεων και εγκαινιάστηκε το 1997 και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Σε αυτό, ο Δήμος Ιητών, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΟΜΗΡΕΙΑ». Όμως και χωρίς να γίνεται εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό. Ο επισκέπτης του θα αποζημιωθεί από την εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, το Λιμάνι, το Μυλοπότα και τα γύρω νησιά, ενώ θα απολαύσει και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Τάφος Ομήρου
Η Ίος φιλοξενεί στη γη της τον Τάφο του Μεγίστου των Ποιητών, Ομήρου. Αυτό δε, δεν είναι μόνο προφορική παράδοση, αλλά αποδεικνύεται και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Παυσανίας, Αλκαίος, Σκύλαξ, Στράβων, Ευστάθιος, Πλίνιος). Επίσης είναι γνωστό ότι από την Ίο καταγόταν η μητέρα του Ομήρου. Ο Τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, στο βόρειο τμήμα της Ίου, στην κορφή ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με αυτοκίνητο και εκεί ο επισκέπτης εκτός από το μνημείο, μπορεί να θαυμάσει και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. Στα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι να δημιουργηθεί, στον ίδιο χώρο, μια Ακαδημία Ομηρικών Σπουδών, με παγκόσμια ακτινοβολία.

Μουσεία:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου βρίσκεται στη Χώρα της Ίου, σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Ιητών, στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων, από όλη την ιστορική διαδρομή της Ίου, από την 3η Χιλιετία π.Χ. έως και τη Ρωμαϊκή Εποχή. Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες και σε αντίστοιχες αίθουσες, ενώ κυριαρχούν τα ευρήματα από τον Πρωτοκυκλαδικό Οικισμό του Σκάρκου. Το Μουσείο είναι επισκέψιμο κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας, από 08:30 έως 15:00. (Τηλ.: 22860 91246).

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο: Ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνα Τέχνης.  Δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και είναι επισκέψιμο μόνο μετά από άδεια του ιδιοκτήτη.
Είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια, από μονοπάτι. Στα άμεσα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι η ανάληψη της διαχείρισής του από τον Δήμο Ιητών και η λειτουργία του σε τακτική βάση.
Μουσείο Γιάννη Γαϊτη – Γαβριέλλας Σίμωσι: Το Μουσείο έχει ανοίξει τις πύλες του από το καλοκαίρι του 2008 και έχει συγκεντρώσει τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη και φίλου της Ίου,
Γιάννη Γαϊτη και της συζύγου του Γαβριέλλας Σίμωσι, ενώ έχουν δεσμευτεί να διαθέτουν σε αυτό έργα τους πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.
Το Μουσείο έχει κατασκευαστεί σε χώρο πλησίον του Θεάτρου «Οδυσσέας Ελύτης» και μαζί με αυτό και με τους αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους του Δήμου Ιητών, αποτελεί έναν μοναδικό πολιτιστικό χώρο.