GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Μήλος / Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Αδάμας
Ο Αδάμας είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού. 'Αρχισε να κατοικείται το 1824 από Κρήτες πρόσφυγες, που έφθασαν εκεί από τα Σφακιά. Ο Αδάμας σύντομα απέκτησε μεγάλη στρατηγική σημασία, λόγω του λιμανιού του, που είναι από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.
Στα αξιοθέατα του Αδάμαντα περιλαμβάνονται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Μεταλλευμάτων και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στη χιλιόχρονη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Πλάκα
Στην Πλάκα, πρωτεύουσα του νησιού, που δεσπόζει στο ανατολικό μέρος, βρίσκονται πολλά και σημαντικά αξιοθέατα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του οικισμού με πανέμορφα σπίτια και απαράμιλλη θέα και οι εκκλησίες της Κορφιάτισσας και της Παναγίας της Θαλασσίτρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, με αξιόλογα εκθέματα.

Μουσεία
Η Μήλος διαθέτει πολύ αξιόλογα μουσεία, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικά στον κόσμο αρχαιολογικά ευρήματα, κειμήλια που δείχνουν την πορεία του νησιού στο χρόνο, αλλά και εκπληκτικούς θησαυρούς της φύσης.

Αρχαιολογικό μουσείο
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα θαυμάσετε αρχαιολογικά ευρήματα που ξεκινούν από τα νεολιθικά χρόνια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η περίφημη «Κυρά της Φυλακωπής», αγαλματίδιο ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Το μουσείο στεγάζει ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται η λεγόμενη κυρά της Φυλακωπής καθώς και ειδώλια, ανάγλυφα και αγγεία, δείγματα της υψηλής τέχνης του νησιού.

Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο
Στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αι., εκτίθενται ιστορικά έγγραφα, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, φωτογραφικό υλικό και παλιά βιβλία. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την καθημερινή ζωή των Μηλίων από τον 17ο αιώνα και μετά.

Μουσείο Μεταλλευμάτων

Άνοιξε τις πύλες του το 1998 και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, προβολή ταινίας με ην ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί που αποτελεί παράλληλα και καταγραφή ιστορικής μνήμης αφού μιλούν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Επιπλέον φιλοξενεί κάθε χρόνο και παράλληλες περιοδικές εκθέσεις με θέμα το φυσικό περιβάλλον.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου
Βρίσκεται στην εκκλησία Αγ. Τριάδα Αδάμαντα. Διαθέτει εξαιρετικά εκκλησιαστικά είδη μοναδικής αξίας και μικρή συλλογή εξαιρετικής ποιότητας.

Σπήλαια
Διάσημη για τα σπήλαιά της η Μήλος, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει μοναδικά τοπία, καταφύγια πειρατών και χώρους μυστικής θρησκευτικής λατρείας.
Τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Μήλου είναι:

Η σπηλιά του Παπάφραγκα: Βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής. Πρόκειται για τρία συνεχόμενα σπήλαια. Η επίσκεψή τους γίνεται με βάρκα και παρουσιάζουν μοναδική σε πρωτοτυπία και ομορφιά εικόνα. Χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια και ορμητήρια των πειρατών. Η μαγευτική εικόνα ενισχύεται από τους φαντασμαγορικούς όγκους των Γλαρονησιών, που υψώνονται ακριβώς απέναντι από τα σπήλαια.

Το σπήλαιο της Βρωμολίμνης: Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο από μια σειρά λαξεμένων σπηλαίων στο βράχο και αποτελείται από το εξωτερικό σπήλαιο και ένα δεύτερο, εσωτερικό, στο οποίο όμως δύσκολα μπορείτε να μπείτε επειδή είναι συνήθως κατακλυσμένο από νερό. Το σπήλαιο είναι γι' αυτό το λόγο ανεξερεύνητο.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί -Σύρματα
Τα Σύρματα είναι παραθαλάσσια κτίσματα, που ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες βαρκών και αργότερα ως εξοχικές κατοικίες.
Σήμερα υπάρχουν στο νησί αρκετοί τέτοιοι οικισμοί, με ιδιάζουσα αρχιτεκτονική και λαογραφική αξία. Ο κυριότερος αυτών είναι το Κλήμα, ενώ υπάρχουν επίσης στις περιοχές Σκηνωπή, Αρετή, Φουρκοβούνι, Φυροπόταμος,, Μαντράκια, 'Αγιος Κωνσταντίνος κλπ.

Αρχαιολογικοί χώροι - Ιστορικά μνημεία:
Πολλούς και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και ιστορικά μνημεία διαθέτει η Μήλος, με τη μακραίωνη και διαρκή ιστορική πορεία της.
Τα κυριότερα από αυτά είναι:

-Ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής. Η Φυλακωπή ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος στον οποίο έχουν ανακαλυφθεί πολλά πήλινα ειδώλια, ανάμεσα στα οποία και η περίφημη θεά ή Κυρά της Φυλακωπής.

-Ο αρχαιολογικός χώρος του Κλήματος. Στην αρχαία πόλη του Κλήματος έχουν βρεθεί κεραμικά και αγγεία καθώς και το παγκοσμίου φήμης άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, επίσης σώζονται ερείπια από αρχαία τείχη, οι κατακόμβες, καθώς και το αρχαίο θέατρο.

-Το Φράγκικο κάστρο στην Πλάκα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων.

-Το μνημείο αφιερωμένο στους γάλλους στρατιώτες που έπεσαν κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο. Βρίσκεται Στη θέση Μπομπάρδα στον Αδάμα.
-Η Ζεφυρία μεσαιωνική πρωτεύουσα  του νησιού, από την οποία σήμερα σώζονται μόνο ερείπια.

Θρησκευτικά μνημεία-Εκκλησίες
, Παλαιοχριστιανικές κατακόμβες:

Η Ιερά Σύνοδο έχει ανακηρύξει από το 2009 την Μήλο ώς Ιερό Νησί χάρη στην ύπαρξη των πρωτοχριστιανικών κατακόμβων που υπάρχουν στην περιοχή του οικισμού της Τρυπητής. Πρόκειται για επισκέψιμο ταφικό μνημείο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, το αρχαιότερο της χριστιανοσύνης. Είναι ένα εκτεταμένο υπόγειο νεκροταφείο, πιθανότατα κοιμητήριο της χριστιανικής κοινότητας του νησιού, από τον 2ο έως τον 5ο αι. Περιλαμβάνουν τρεις μεγάλους υπόγειους διαδρόμους, καθένας από τους οποίους συνδέεται με άλλους μικρότερους.

Εκκλησίες:

Στο δυτικό άκρο της Πλάκας βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας, που από την αυλή της θα απολαύσετε μια μοναδική θέα και ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Μέσα στο κάστρο, ξεχωρίζει η Παναγία η Σχινιώτισσα (18ος αι.), καθώς και η καθολική εκκλησία της Αγίας Ροζαρίας. Πάνω από την Πλάκα, στο δρόμο προς το Κάστρο, δεσπόζει η Παναγία η Θαλασσίτρα, προστάτιδα των ναυτικών. Στο υπέρυθρο διακρίνεται το οικόσημο των Κρίσπι, δουκών της Νάξου.

Στη Ζεφυρία βρίσκεται η Παναγία η Πορταΐτισσα ή Πορτιανή του 17ου αιώνα, παλιά μητρόπολη του νησιού, που το τέμπλο και οι εικόνες της έχουν μεταφερθεί στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα.

Στον Αδάμαντα επίσης βρίσκεται ο 'Αγιος Χαράλαμπος και η χιλιόχρονη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο του παλιού οικισμού. Η Αγία Τριάδα διακρίνεται για την αρχιτεκτονική της ιδιομορφία. Είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες που σώζονται στη Μήλο, καθώς και ο καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου, στο δάπεδο του οποίου υπάρχουν τρεις επιτάφιες πλάκες με επιγραφές στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα λατινικά.

Στα αξιοθέατα της Μήλου εντάσσονται οι εκκλησίες της Αγίας Μαρκέλλας, το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, η εκκλησία της Παναγίας του Κήπου, η παλαιότερη εκκλησία της Μήλου, και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Σιδεριανού, που βρίσκεται κοντά σε τρείς πανέμορφες παραλίες στη νοτιοδυτική Μήλο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο 'Αγιος «σιδέρωσε» την πόρτα της εκκλησίας για να προστατέψει τους πιστούς από τους πειρατές.
Στή δυτική Μήλο επίσης βρίσκεται η Αγία Μαρίνα στη μέση της διαδρομής μεταξύ της παραλίας Ριβάρι και της ψηλότερης κορυφής του νησιού, τον Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο εκκλησάκι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πανοραμικά την καταπληκτική θέα τού λιμανιού, την είσοδο του με τα δύο νησάκια τις Αρκαδιές, καθώς και τα χωριά, που βρίσκονται όλα στο ανατολικό μέρος.

Παλιά θειωρυχεία
:
Ανατολικά της Παλαιόπολης είναι τα παλιά θειωρυχεία που λειτουργούσαν μέχρι το 1960. Βρίσκονται στις πλαγιές μιας χαράδρας που καταλήγει στην παραλία Θειάφες - ένα επιβλητικό τοπίο με εντυπωσιακούς χρωματισμούς των πετρωμάτων.

Θαλασσινές διαδρομές:
Σε αυτούς που αγαπούν τις θαλάσσιες εκδρομές, ο γύρος της Μήλου θα προσφέρει εικόνες συναρπαστικής ομορφιάς:
Στις βορειοανατολικές ακτές τα θαλασσινά σπήλαια του Παπάφραγκα (που χρωστούν το όνομά τους σε έναν καθολικό ιερέα που ασφάλιζε σ’ αυτά τα πλεούμενά του) παρουσιάζουν μια μοναδική σε πρωτοτυπία και ομορφιά εικόνα. Η μαγευτική εικόνα ενισχύεται από τους φαντασμαγορικούς όγκους των Γλαρονησιών, ακριβώς απέναντι από τα σπήλαια, που αναδύονται από τη θάλασσα του Αιγαίου δημιουργώντας ένα καταπληκτικό τοπίο. Στα νοτιοδυτικά, κάτω από τη μονή του Αγίου Ιωάννη, η Σμαραγδένια Σπηλιά είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα ενάλια σπήλαια των Κυκλάδων. Αποτελείται από θάλαμο μήκους 130 μέτρων, όπου το κεντρικό τμήμα της οροφής έχει καταπέσει και από εκεί εισχωρεί το φως.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, στο πανέμορφο Κλέφτικο, η δράση των ρηγμάτων της Γης, ο άνεμος και η θάλασσα έχουν δημιουργήσει μια μαγευτική εικόνα: Μεγάλοι λευκοί ογκόλιθοι -θαλασσινά μετέωρα- που μοιάζουν να ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα και διατάσσονται ημικυκλικά, σχηματίζοντας μια θαυμάσια λίμνη ανάμεσα σ’ αυτούς και τις ακτές. Στην άκρη του ακρωτηρίου Τούρλος, ο άνεμος και τα κύματα δημιούργησαν τις εντυπωσιακές βραχομορφές που οι ντόπιοι αποκαλούν «Αρκούδες» ή «Βενετσιάνες».
Πέντε ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου βρίσκεται η Αντίμηλος, ένα ηφαιστειακό οικοδόμημα με απόκρημνες πλευρές που υψώνονται απότομα από τη θάλασσα μέχρι και 670 μέτρα. Στην κορυφή του νησιού βρίσκεται ένας εντυπωσιακός ηφαιστειακός κρατήρας