GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Μήλος / Τοπικές Συνταγές

Τοπικές Συνταγές

Η εκλεκτή κουζίνα της Μήλου περιλαμβάνει πεντανόστιμα λαζάνια με σκορδαλιά, «πιταράκια» (τηγανιτά τυροπιτάκια με γέμιση από ξεροτύρι, δυόσμο, κρεμμύδι)
και τα ντόπια τυροκομικά: ξεροτύρι, ξινοµυζήθρα και τουλουµοτύρι.
Το μέλι της Μήλου, ο πελτές και τα γλυκά του κουταλιού της είναι εξαιρετικά. Τις γλυκές γεύσεις της Μήλου συμπληρώνουν τα σιροπιαστά σπανακοπιτάκια ή «φλαούνες» με σταφίδα και το θαυμάσιο «κουφέτο», γλυκό του γάμου που φτιάχνεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με ζάχαρη, μέλι και αμύγδαλα.

Κουφέτο Μήλου

Ο πολτός μιας στρογγυλής άσπρης κολοκύθας (χαμηλής)
Για κάθε ποτήρι του νερού πολτό της κολοκύθας.

Υλικά:
-1 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1 ποτήρι νερού μέλι
-4 ξυλαράκια κανέλας
-3 βανίλιες
-1 κιλό ή και περισσότερα (αν θέλουμε) αμύγδαλα ζεματισμένα, χωρισμένα στη μέση (ή ολόκληρα) και ελαφρά καβουρδισμένα.

Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική της φλούδα και την καθαρίζουμε από τα σπόρια, κόβουμε την ψίχα της σε κομμάτια,
την ξύνουμε στην ξύστρα και στύβουμε πολύ καλά τον πολτό της.
Ρίχνουμε σε ανάλογη σε μέγεθος κατσαρόλα πρώτα όλα τα άλλα υλικά μαζί, και σε λίγο τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας
συνεχώς μέχρι ο πολτός της κολοκύθας να κάνει φούσκες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κουφέτο γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά, ανακατεύοντας το συνεχώς. Όταν στέκεται πάνω στο κουτάλι του γλυκού, είναι έτοιμο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.

Προσοχή: Η κολοκύθα πρέπει απαραίτητα να είναι άσπρη και στρογγυλή (χαμηλή). Οι ακριβείς ποσότητες των άλλων υλικών, που χρησιμοποιούμε για την Παρασκευή του γλυκού (ζάχαρή, μέλι κλπ.) θα εξαρτηθούν από το πόσα ποτήρια πολτό θα βγάλει η κολοκύθα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:

-1/2 κιλό λαζάνια ή ταλιατέλες, λίγο αλάτι και λάδι.

Για την σκορδαλιά:

-3 μέτριες πατατές
-1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
-2 κουταλιές ξύδι ή λεμόνι
-1 φλυτζάνι γάλα
-2 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι
Για την κόκκινη σάλτσα:
-4 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες ***
-2 μέτριες κουταλιές λιαστό πελτέ
-αλάτι,πιπέρι, δυόσμο (προαιρετικά), λίγο κανέλα, 2 φύλλα δάφνη

* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον πουρέ της πατάτας με αραιό χυλό αλευριού.
**Στην περίπτωση του χυλού το γάλα αφαιρείται.
*** Τον χειμώνα χρησιμοποιούμε μόνο πελτέ.

Βράζουμε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό στο οποίο ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες.
Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τον βράζουμε μαζί με το γάλα,το ξύδι και το λάδι. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και κατεβάζουμε απο την φωτιά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, καίμε λίγο τον πελτέ και βάζουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί.
Σερβίρουμε τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά. Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα.Η αντίθεση αυτών των 2 σαλτσών μετατρέπει ένα απλό πιάτο σε ένα εξαιρετικό έδεσμα. Πασπαλίζουμε (εαν θέλουμε) με Μηλέϊκο λαδοτύρι.