GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos

Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Τα νησιά / Μύκονος / Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Χώρα
Η πρωτεύουσα του νησιού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, που, σε αντίθεση με άλλες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες, δεν απλώνεται αμφιθεατρικά, αλλά σε πλάτος, παρουσιάζοντας μια αισθητική συνοχή. Στον οικισμό ξεχωρίζει εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής, το Δημαρχείο και το κάστρο που βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι. Στην παραλία βρίσκεται η Καζάρμα με τις καμάρες στις οποίες στεγάζονταν οι στρατιώτες της Μαντώς Μαυρογένους ενώ ο επάνω όροφος της απετέλεσε την οικία της.
Εδώ επίσης υπάρχει και το παλιό σχολείο του Μαύρου που κτίσθηκε το 1857 σχεδιασμένο από τον Βαυαρό μηχανικό Weiler με δαπάνη του Αιγυπτιώτη Μάρκου Μαύρου.

Δημαρχείο
Το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, με κόκκινη κεραμοσκεπή και μια ενδιαφέρουσα τοξοστοιχία της πρόσοψης, δημιούργημα του Ρώσου πρόξενου κόμητος Ιωάννου Βοίνοβιτς κατά την Ρωσοκρατία στις Κυκλάδες (1770-1774). Προηγουμένως ονομαζόταν Καντζελαρία. Το κτίριο ενώνονταν με το χώρο του μικρού ναού του Αγίου Νικολάου της Καδένας που βρισκόταν πάνω σε νησάκι με μια τοξωτή γέφυρα. Ο ναός του Αγίου Νικολάου της Καδένας βρισκόταν στη θέση αυτή τουλάχιστον από το 1700, ενώ το νησάκι προστάτης του λιμανιού από τους ανέμους υπάρχει σε όλους τους ναυτικούς χάρτες από τον 15ο αιώνα.

Αλευκάντρα
Μία από τις γραφικότερες γωνιές του νησιού είναι η Αλευκάντρα ή "Μικρή Βενετιά", μία συνοικία με τις κατοικίες μέσα στη θάλασσα που άρχισε να κτίζεται από τα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν οι οικίες πλουσίων εμπόρων και καπεταναίων.
Θαυμάσια αρχιτεκτονική με πολύχρωμα χαγιάτια, παράθυρα, πόρτες, σκάλες, ξύλινους εξώστες πού κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα και δίνουν στη συνοικία μια μυρωδιά από τη γνωστή Ιταλική πόλη.

'Ανω Μερά
Ο δεύτερος παραδοσιακός οικισμός της Μυκόνου μετά τη Χώρα είναι η 'Ανω Μερά, στην ενδοχώρα του νησιού, που αναπτύσσεται σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής (τρίκλιτος ναός του 16ου αιώνα με αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο).
Βόρεια της 'Ανω Μεράς, στην περιοχή Φτελιά, υπάρχει σημαντικός νεολιθικός οικισμός και μυκηναϊκός τάφος του 14ου-13ου αιώνα π.χ.
Ανεμόμυλοι
Σε διάφορα σημεία του νησιού σώζονται ελληνιστικοί πύργοι, όμως ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Πύργος του Ληνού, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χώρας.
Εκεί υπάρχουν υπολείμματα οικισμού με πύργο διαμέτρου 10-11 μέτρων, που σώζεται σε ύψος τεσσάρων επιπέδων.
Επίσης, πάνω από τον Πλατύ Γιαλό, στη θέση Πόρτες, βρίσκονται δύο ελληνιστικοί πύργοι με διάμετρο 3,50 μ.
Μουσεία
Η Μύκονος διαθέτει αξιόλογα μουσεία, τα κυριότερα είναι:

Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα του 1902 με κεραμοσκεπή και αετώματα. Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας.
Περιλαμβάνει συλλογή κεραμικής από τον ομαδικό τάφο της Ρηνείας. Στις δέκα προθήκες της πρώτης αίθουσας εκτίθενται  τα πιο γνωστά από τα περισσότερα είδη αγγείων. Στο κέντρο της αίθουσας Ε’ υπάρχει το πιο γνωστό έκθεμα του μουσείου: ο ταφικός πιθαμφορέας με τις ανάγλυφες παραστάσεις από την άλωση της Τροίας. Στην αίθουσα Γ’ εκτίθενται δυο μεγάλοι γαμικοί λέβητες. Στην αίθουσα Δ’ εκτίθενται επιτύμβιες στήλες. Στην Α’ αίθουσα εκτίθενται αγγεία από τη Μύκονο, έργα μικροτεχνίας, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και όπλα. Περίοπτη θέση στη μέση της αίθουσας καταλαμβάνει ο μικρός χάλκινος κούρος του 6ου αι. π.Χ.

Λαογραφικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1962 με ενέργειες της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου και πρωτοβουλίες καθώς και δωρεές του Καθ. Β. Κυριαζόπουλου.
Στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα που ανήκε στον καπετάν Νικόλα Μαλούχο, κτισμένη πάνω σε διατηρούμενο τμήμα του τείχους που αποτελούσε μέρος του Κάστρου της Μυκόνου. Περιλαμβάνει συλλογές από μυκονιάτικα έπιπλα, μεταβυζαντινά γλυπτά και κεραμικά, μπρούτζινα και σιδερένια κλειδιά, λαϊκά όργανα κλπ. Επίσης διαθέτει αρχείο με ιστορικά έγγραφα και μικρή βιβλιοθήκη.
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται εννέα ευρωπαϊκά σκρίνια ενθύμια από την επίπλωση παλιών μυκονιάτικων οικιών.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
Στεγάζεται σε ένα παλιό, αναπαλαιωμένο κυκλαδίτικο αρχοντικό του 19ου  αιώνα στη θέση "Τρία Πηγάδια", που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού. Διαθέτει κειμήλια  από τη ναυτική ιστορία της Μυκόνου.
Εδώ βρίσκει κανείς ομοιώματα πλοίων από την προ - Μινωική εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα, ιστορικά ναυτικά έγγραφα, παλαιούς χάρτες και χαρακτικές απεικονίσεις, ναυτικά όργανα, εργαλεία και εξαρτήματα καθώς και παλαιές άγκυρες.
Από αρχαϊκής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει μία συλλογή αρχαίων νομισμάτων της χιλιετίας 5ου αι. π.Χ. - 5ου αι. μ.Χ. και τα μαρμάρινα αντίγραφα επιτυμβίων Δήλου και Μυκόνου που εκτίθενται στο ύπαιθρο.

Δημοτική Πινακοθήκη

Κέντρο εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού, η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο κτίριο που βρίσκεται στο Ματογιάννι και λειτουργεί πολλές φορές σε συνεργασία με το παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας που στεγάζεται στην περιφέρεια της Χώρας στο ειδυλλιακό περιβάλλον ενός μεγάλου κτήματος.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1735 που ανήκε στην αρχοντική οικογένεια Μαυρογέννη στην πλατεία Αγίας Κυριακής, με δωρεά Ιωάννη Μελετόπουλου,
στεγάζει την πηγή της γνώσης με περίπου 6000 τόμους βιβλίων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία συλλογή αρχαίων νομισμάτων και παλαιών σφραγίδων που εκτίθενται μονίμως στον ίδιο χώρο.

Φάρος Μυκόνου
Στην άκρη του ακρωτηρίου του Αρμενιστή στις βόρειες ακτές της Μυκόνου, πάνω στους απόκρημνους βράχους, το 1889 χτίστηκε ο Φάρος ύψους 100 μ. που φωτίζει το στενό μεταξύ Τήνου και Μυκόνου.

Παλαιόκαστρο - Ενετικό Κάστρο
Πολύ κοντά στην 'Ανω Μερά είναι ο λόφος του Παλαιόκαστρου με το γνωστό ενετικό κάστρο των Γκίζι που ξεκίνησε από ανακατασκευή προϋπάρχοντος βυζαντινού κάστρου. Εκεί βρίσκεται και η γυναικεία μονή του Παλαιοκάστρου του 18ου αιώνα, τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.

Οικισμός Αγίου Στεφάνου

Ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου σκαρφαλώνει στην πλαγιά πάνω από την παραλία, από όπου απολαμβάνει κανείς μια θαυμάσια θέα στα γύρω νησιά Τήνο, Σύρο, Ρήνεια.

Μύλος του Μπόνη

Από τους παλαιότερους μύλους της Χώρας που έχει επισκευαστεί και λειτουργεί όπως τα παλιά χρόνια.
Αγναντεύει τη Χώρα από ένα θαυμάσιο εξώστη ακριβώς πάνω από την πόλη.

Το σπίτι της Λένας

Είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα αναπαλαιωμένο, με τυπική διαίρεση αντιπροσωπευτική του νησιού και με επίπλωση και διακόσμηση που αντανακλά την ζωή της αστικής τάξης της εποχής.

Εκκλησίες

Η Μύκονος έχει πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνάει τις 600 σε όλο το νησί.
Πιο εντυπωσιακή στην κατασκευή είναι η διάσημη και πολυφωτογραφημένη Παναγία η Παραπορτιανή. 'Αλλες σημαντικές εκκλησίες είναι η Παναγία Τουρλιανή,  ο 'Αγιος Παντελεήμων, η Παναγία η Πηγαδιώτισσα κ.ά.

Αρχαία πηγάδια
Στην περιοχή που κείνται οι Πόρτες, πίσω από την Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Κουζή, υπάρχει το πιο ενδιαφέρον από τα πηγάδια που ονομάζεται Πηγάδι του Γιάνναρου.
Αυτό είναι μια υπόγεια κατασκευή από πελεκημένους γρανιτόλιθους με άνοιγμα για την άντληση του νερού και σκάλα για την επικοινωνία ανόδου και καθόδου. Η κατασκευή αυτή πιθανολογείται ότι σχετίζεται με αγροικία στη θέση Κόρακας σε υψηλότερο σημείο του λόφου. Παρόμοιο πηγάδι με άνοιγμα για την άντληση του νερού και σκάλα επικοινωνίας είναι ο Πουάδος, πίσω από τον 'Αϊ-Γιώργη στον παλιό δρόμο από τη χώρα προς Τούρλο.
Τα πηγάδια αυτά έχουν ακόμα νερό και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Νησίδες
Η Μύκονος διαθέτει πολύ εντυπωσιακές και παρθένες νησίδες, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού υπάρχουν τα Πρασονήσια ενώ νοτιοανατολικά θα βρείτε το νησάκι Χταπόδια. Δίπλα στον πανέμορφο όρμο του Πανόρμου, στο βόρειο τμήμα της Μυκόνου υπάρχει το γραφικό Μαρμαρονήσι.