GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Νάξος / Τοπικές Συνταγές

Τοπικές Συνταγές

Αγαπημένα πιάτα στη Νάξο είναι το παστίτσιο με κολοκύθα, οι πατάτες «πενταράτες», το «ρόστο» (κοκκινιστό κρέας), η «ομελέτα με κάρφα» και η κακαβιά.
Ονομαστές σπελιατέ του νησιού, η «γιαχνάδα» με καλοκαιρινά λαχανικά, οι «σεφουκλωτές» πίτες με ποικιλία χόρτων αλλά και το πασχαλινό αρνί με την νόστιμη γέμιση.

Μπουρέκια γεμιστά

Υλικά:

Για τη γέμιση:
-2 κιλά αμύγδαλα ακαθάριστα
-1 κιλό καρύδια ακαθάριστα
-1 φλιτζάνι μέλι
-1/2 κιλό σουσάμι
-2 ποτήρια ζάχαρη
-κανελογαρίφαλα
-ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Για το φύλλο:
-1 κιλό αλεύρι
-1 κουταλιά λάδι
-1 αυγό
-2 πορτοκάλια
-μαστίχα

Βάζουμε στην  κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Τα βάζουμε στη φωτιά για να γίνουν ένα μείγμα, κατεβάζοντας την κατσαρόλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα οποία πρέπει να είναι κοπανισμένα. Ανακατεύουμε και η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη, αφού ανακατέψουμε και ζυμώσουμε καλά όλα τα υλικά της, την ανοίγουμε σε φύλλα που τα κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια.
Βάζουμε στο κάθε κομμάτι, μια κουταλιά γέμιση και το διπλώνουμε σε ότι σχήμα Θέλουμε, πιέζοντάς το στην άκρη με βρεγμένα χέρια.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, όταν τα βγάλουμε, τα πασπαλίζουμε με  ζάχαρη άχνη.