GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Πάρος / Τοπικές Συνταγές

Τοπικές Συνταγές

Η Παριανή Κουζίνα βασίστηκε στα προιόντα της γης και της θάλασσας. Είναι πλούσια σε ψαρικά και σούπες ενώ ακολουθούν οι πίτες και τα κρεατικά, όλα συνοδευόμενα από μπαχαρικά και ντόπιο λάδι. Από το τραπέζι δεν έλειπε το κρασί. Η έλευση των Μικρασιατών στο νησί μετά το 1922 εμπλούτισε τις διατροφικές συνήθειες κυρίως στον τομέα των γλυκών.
Πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης του νησιού:
«γούνα»,  χταπόδι στα κάρβουνα,  χταπόδι με μακαρόνια,  ψάρια γεμιστά στο φούρνο, κακαβιά, λαδόσουπα, ρεβύθια στο φούρνο, «καραβόλοι» φρικασέ, κολιτσανοκεφτέδες, κοκορόζουμο, «ντιάντα», αμανιτοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, χορτοφουσκωτές, πίτα με φασολάκια, ρεγγοσαλάτα,  βολβούς σκορδαλιά, «κολόπια», ρεβυθοκεφτέδες, ρεβυθόσουπα.
Τυριά:
μυζήθρα, ανθότυρο, λαδοτύρι, τουλουμίσιο, κεφαλίσιο της άρμης.
Γλυκά:
αμυγδαλωτά, σαμωτά σύκα, πετιμεζόπιτα, σκαλτσούνια, «ραφιόλια»,μυζηθροπιτάκια.


-Χταπόδι πιλάφι

1. 1/2 κιλό κρεμμύδια
2. 1 κιλό χταπόδι (ανάλογα με τα άτομα)
3. 1 κιλό ντομάτες φρέσκες ή 1 κουτί χυμός
4. 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
5. 2 κουταλιές σούπας βουτύρο
6. 1 ποτήρι λάδι
7. πιπέρι
8. ρίγανη αρκετή
9. μοσχοκάρύδο

Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομματάκια (όχι πολύ μικρά). Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι, τα κρεμμύδια κομμένα φέτες και λίγο νερό χωρίς να καβουρδίσουμε πολύ το χταπόδι,
ώστε να μην γίνει σκληρό.

Τα σιγοβράζουμε 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε ρίγανη, πιπέρι καιτο χυμό της ντομάτας, τα αφήνουμε να σιγοβράζουν. Σ' άλλη κατσαρόλα βάζουμε 6-7 ποτήρια νερό να βράσει. Πλένουμε καλά το ρύζι και το ρίχνουμε στο βραστό νερό με λίγο αλάτι. Αφού βράσει το ρύζι, καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε.

Το βάζουμε σε φορμάκια, σερβίρουμε το χταπόδι με τη σάλτσα επάνω ή στα πλάγια.