GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Σαντορίνη / Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά Προϊόντα

Η Σαντορίνη, με τον μοναδικό συνδυασμό εδάφους και κλίματος, παράγει προϊόντα με μια ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση. Η ντόπια βαθυκίτρινη φάβα είναι η πρώτη ύλη για πολλά νόστιμα φαγητά της τοπικής κουζίνας (πουρές, κεφτέδες, σούπες) και οι τοματοκεφτέδες με την άνυδρη σαρκώδη τομάτα της Σαντορίνης είναι καταπληκτικοί! Γευστικότατο είναι και το σαντορινιώτικο παστό «απόκτι».

Τα κρασιά της Σαντορίνης

Ξακουστά είναι τα κρασιά της «μπρούσκο» (οινόπνευμα 16-17%), «νυχτέρι» και το γλυκό «βινσάντο». Η παράδοση 3.500 χρόνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην τέχνη της παραγωγής των κρασιών συνεχίζεται σήμερα από τους 850 αμπελουργούς της Ένωσης Συνεταιρισμών, που, με μόχθο και μεράκι, καλλιεργούν 12.000 στρέμματα, το 85% δηλαδή της καλλιεργήσιμης γης του νησιού. Το μυστικό όμως της επιτυχημένης αμπελοκαλλιέργειας στο νησί, βρίσκεται τόσο μέσα στην παγιδευμένη στην κίσσηρη εδαφική υγρασία, όσο και στην πρωινή δροσιά, που προκαλεί η εξάτμιση της θάλασσας στο σημείο της Καλντέρας. Τα δύο αυτά φαινόμενα ανακουφίζουν τα κλήματα τους ζεστούς μήνες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα.

Πάνω σ' αυτό το ξηρό και άνυδρο έδαφος, και κάτω από την πλούσια ηλιοφάνεια του καλοκαιριού, ευδοκιμούν η αρωματικότερη ποικιλία του Μεσογειακού αμπελώνα: το προικισμένο «Ασύρτικο», το Αϊδάνι, Αθήρι, καθώς επίσης και η κόκκινη Μαντηλαριά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Σαντορινιοί έχουν εφεύρει ένα τελείως ξεχωριστό τρόπο κλαδέματος του αμπελιού, που τον ονομάζουν «κουλούρα». Δίνουν στα κλήματα το σχήμα καλαθιού για να γλιτώσουν τον καρπό από το μένος των σαρωτικών ανέμων που μαστίζουν το νησί το χειμώνα.