GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επαγγελματίες / Τα νησιά / Σίφνος / Τοπικές Συνταγές

Τοπικές Συνταγές



Η Σίφνος, γενέτειρα πολλών διάσημων Ελλήνων μαγείρων όπως ο Τσελεμεντές και ο Μάρκου, διαθέτει μια πλούσια και γευστικότατη κουζίνα, με εδέσματα όπως ρεβιθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, καπαροσαλάτα, ξινομυζήθρα. Η κυριακάτικη ρεβιθάδα στη «σκεπασταριά» είναι παλιά συνήθεια για τη σιφνέικη οικογένεια. Και κάθε Μεγάλο Σάββατο -που η Σίφνος βρίσκεται στις ομορφιές της- ετοιμάζεται το επίσημο αναστάσιμο φαγητό: το «μαστέλο», αρνί ψημένο στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο. Από το εορταστικό τραπέζι δεν λείπει η καταπληκτική μελόπιτα (από μέλι και μυζήθρα) και τα θαυμάσια σιφνέικα μπουρέκια µε αμύγδαλα, μέλι και σουσάμι.

Μαστέλο Σίφνου (Πασχαλινό)

Υλικά:
3 κιλά αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Κόκκινο κρασί
'Aνηθο μπόλικο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Το μαστέλο είναι το Πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφνέικου τραπεζιού. Ετοιμάζεται το Μ.Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο.

Στο εσωτερικό κάτω μέρος του «μαστέλου» (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας), τοποθετούμε 4-5 αμπελόκλαδα καθαρισμένα και σταυρωτά έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σχάρα.  Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέας πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί, το αλατοπιπερώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στα αμπελόκλαδα. Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, απλώνουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Τέλος ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με  λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου) και το πάμε στον φούρνο του χωριού όπου θα  ψηθεί με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επομένης (Κυριακή του Πάσχα).