GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
AmorgosAnafiAndrosAntiparosYarosDilosDonoussaFolegandrosIosIrakliaKeaKerosKimolosKoufonisiaKythnosMakronisosMilosMykonosNaxosParosSantoriniSerifosSifnosSikinosSpecial IslandsSchoinoussaSyrosThirasiaTinos

Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Τα νησιά / Αντίπαρος / Τοπικές Συνταγές

Τοπικές Συνταγές

Τυροπιτάκια


Υλικά:
Για τη γέμιση:
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά
λίγη κανέλα
λίγο άνηθο

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
μια πρέζα αλάτι
βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και λίγο χλιαρό νερό, σε μια λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί. Ζυμώνουμε, και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό, αν χρειαστεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε λίγη ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Διαλύουμε τη μυζήθρα με το πιρούνι να γίνει αλοιφή και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, λίγη κανέλα, άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά.  Κόβουμε κομμάτια τη ξύμη και  τα πλάθουμε, μετά τα  ανοίγουμε με το χέρι μας μικρά πιτάκια. Βάζουμε στη μέση μια κουταλιά γέμιση και γύρω γύρω σηκώνουμε το φύλλο, πιέζοντας λίγο τις άκρες για να κολλήσει πάνω στη μυζήθρα και να παραμείνει στρογγυλό.

Στη συνέχεια, αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, αραδιάζουμε τα πιτάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 40 λεπτά.